Frédérique en Pien zijn blij met EK-finale: 'Onrustige periode voorbij'

25 augustus 2023 om 12:00 • Aangepast 8 september 2023 om 02:04
nl
De Nederlandse vrouwenhockeyploeg was voor het EK, dat deze week in Duitsland wordt gehouden, de grote kanshebber. Oranje maakt die favorietenrol vooralsnog waar en staat zaterdag in de finale tegen België. Frédérique Matla uit Valkenswaard en Pien Sanders uit Udenhout vinden de druk wel lekker. “We zijn het gewend en maken het alle toernooien waar. Het is aan ons om er nu ook weer te staan.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Het was na het goud bij de Olympische Spelen in Tokio onrustig rondom de nationale vrouwenploeg. Er zou sprake zijn van een onveilig klimaat in de selectie. Na het gedwongen vertrek van bondscoach Alyson Annan keerde de rust terug onder interim Jamilon Mülders en de huidige bondscoach Paul van Ass. “We komen van ver”, aldus de twee ploeggenoten van HC ’s-Hertogenbosch.

Nee, ze wil het eigenlijk niet meer hebben over de vervelende periode die uitgebreid in de media is besproken. “We blikken er liever niet veel op terug, want we zijn blij met de weg waarop we nu zitten”, zegt Frédérique. “Het is vooral belangrijk om weer plezier te maken, dat zegt de bondscoach ook tegen ons. Hij gaf aan dat we moesten gaan spelen met het gevoel waarmee we als kleine meid begonnen.”

Binnen de groep is de sfeer volgens de getogen Valkenswaardse uitstekend. “Er is voor een eindtoernooi weer een vernieuwde groep met een andere dynamiek. Het is echt niet zo dat we 24 uur per dag met een smile op ons gezicht rondlopen, maar het gevoel is heel goed. Natuurlijk zijn ook wij weleens gefrustreerd als het niet lukt met scoren of als we een scheidsrechter tegen hebben. Maar de groep is hecht en dat is nodig als je wil presteren.”

"Plezier kan wegvallen door omstandigheden."

Ploeggenote Pien wil ook niet praten over de afgelopen jaren. “Plezier kan wegvallen door omstandigheden. Zeker het laatste half jaar denken we niet meer na over die periode. We zijn lekker aan het hockeyen, daarvoor gaan we het veld op.”

Beide hockeysters gaan zaterdag de finale in met maar één doel: de Europese titel. Pien: “De verwachtingen zijn hooggespannen en die druk leggen we onszelf ook op. Als je kijkt naar alle prijzen die we hebben gewonnen, is het hartstikke logisch dat we de favoriet zijn."

"De Olympische Spelen met publiek is extra motivatie voor ons."

Met Oranje en met HC 's-Hertogenbosch hebben ze alle prijzen al gewonnen. Maar winnen gaat niet vervelen en bovendien is deze EK-titel erg belangrijk. Frédérique: “Winst betekent kwalificatie voor de Olympische Spelen, anders moeten we nog een extra kwalificatietoernooi spelen. In Tokio waren we er ook bij, alleen dan in een leeg stadion. Volgend jaar in Parijs kunnen vrienden en familie komen kijken, dat is een extra motivatie voor ons. We gaan keihard werken om deze droom te verwezenlijken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!