Jos (80) zag alle 63 parades van de Brabantsedag: 'Steeds weer verbluffend'

24 augustus 2023 om 20:00 • Aangepast 8 september 2023 om 02:00
nl
Voor de 64e keer trekt zondag de Brabantsedag door Heeze. De 80-jarige Jos Heijligers zag ze allemaal: van enkele boerenkarren met huisraad tot wat nu de grootste theaterparade van het hele land is. Gooi er een dubbeltje in en Jos rijgt de hoogtepunten van de afgelopen jaren aaneen. "De parade betovert elk jaar weer."
Profielfoto van Heeze-Leende24
Geschreven door

"Begin jaren 50 was er tweemaal tevergeefs geprobeerd om een oogstfeest te houden. Daarop werd de Brabantsedag geboren. En de rest is geschiedenis."

De zestien verenigingen die deelnemen aan de theaterparade, zijn dit jaar aan de slag gegaan met het thema 'Eureka!' Een duidelijk thema was er bij de eerste edities van de Brabantsedag nog niet. "Drie boerenkarren met huisraad erop trokken door het dorp, alsof ze gingen verhuizen. Langs de kant stonden enkele honderden inwoners van Heeze", diept Jos op uit zijn geheugen.

"Zondag was de enige vrije dag van de boeren."

Zelf liep Jos in twee van de 63 parades mee. Eén keer als muzikant in een Duits muziekkorps en in 1995 bij Vriendenkring Schenkels. 'De droom van een Brabantse meisje' was toen het thema van de Brabantsedag. "Met ruim honderd figuranten trokken we met zijn alleen een enorme Egyptisch sfinx voort. Dat was geweldig!"

De Brabantsedag is traditioneel op de laatste zondag van augustus. "Bij de eerste paar parades waren het vooral de boeren die de kar trokken. In die tijd waren de boeren zes dagen per week druk bezig op het land. Zondag was hun enige vrije dag, waardoor de zondag gekozen werd als dag van de parade en dat is altijd zo gebleven. Ik hoop dat het ook zo blijft."

"Alle groepen bouwen tegenwoordig verbluffende wagens."

Door de jaren heen groeide de parade én de populariteit vanzelf. Het aantal buurtschappen, vriendengroepen en bouwclubs groeide gestaag. Ook de wagens werden groter en beter. Jos strooit met complimenten. "In die periode speelde Vriendenkring Schenkels een belangrijke rol. Die bouwde voor die tijd al imposante wagens. Tegenwoordig bouwen alle groepen verbluffende wagens. Er zijn geen slechte wagens meer en het niveau van de wagens wordt ieder jaar hoger."

Mede dankzij nieuwe technieken is er steeds meer mogelijk. "Er is geen wagen hetzelfde. Daar geniet ik van en met mij de vele toeschouwers die elk jaar naar de parade komen."

Zondag staat de 64e editie op de rol. Bij die gedachte alleen al glundert ras-Heezenaar Jos. "Ik zit dit jaar met mijn kinderen en kleinkinderen op de tribune", zegt hij. Een favoriete wagen of groep heeft Jos niet. "Ik geniet van alles wat voorbijkomt. "Het gevoel van de Brabantsedag kun je niet uitleggen. Je moet het beleven. Het betovert ieder jaar weer."

Omroep Brabant zendt de Brabantsedag komende zondag live uit vanaf halftwee 's middags.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!