Gewelddadige overval op Mark Gillis: 6 jaar cel geëist tegen 3 verdachten

29 augustus 2023 om 13:18 • Aangepast 8 september 2023 om 02:01
nl
Realityster Mark Gillis stond dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch oog in oog met de mannen die ervan verdacht worden dat ze hem met veel geweld hebben overvallen. Dat gebeurde in november 2021 bij zijn chalet in vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Gillis werd bij de overval onder meer met pepperspray in zijn gezicht gespoten, geschopt, geslagen en met een taser bewerkt. De officier van justitie eiste dinsdagmiddag tegen alle drie verdachten zes jaar celstraf.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Gespannen kwam Mark Gillis samen met zijn vader Peter en diens vriendin Wendy aan bij de rechtbank in Den Bosch. "Ik heb er vannacht niet goed van geslapen", vertelt hij. "Het zal een heftige dag worden, want je beleeft het zo weer helemaal opnieuw."

Twee verdachten zijn in de rechtbank aanwezig: een 41-jarige Bosschenaar en een 43-jarige man uit Rosmalen. De derde, een 22-jarige man uit Den Bosch, wilde niet komen, mede door de vele media-aandacht. De mannen worden ervan verdacht in de nacht van 6 op 7 november 2021 Mark Gillis bij zijn chalet te hebben overvallen en hem flink te hebben toegetakeld.

"Ze wilden de kluis, maar ik heb geen kluis."

Met veel geweld wordt Mark die nacht overmeesterd. Hij wordt met tiewraps, ducttape en een telefoonkabel vastgebonden en mishandeld. De mannen roepen dat ze de kluis willen, maar hij heeft geen kluis. De mannen dreigen hem in zijn rug te steken als hij niet meewerkt. Ook zeggen de overvallers dat ze Marks vader, zus en broer al te pakken hebben.

Mark besluit te vertellen dat er geld in de keukenla ligt. Dat bedrag nemen de overvallers mee, samen met zestien horloges, een dure aansteker, armbanden, zijn telefoon en een zonnebril. Daarna laten ze Gillis hulpeloos en vastgebonden achter. De overval duurde bijna een half uur.

De verdachten willen niet veel zeggen tijdens de zitting. De ene verwijst steeds naar een eerder afgelegde verklaring. Daarin heeft hij bekend dat hij in het chalet aanwezig was. Maar volgens hem ging het niet om een overval, maar kwamen de mannen een zakelijk conflict uitpraten. Dat zou uit de hand gelopen zijn. De officier van justitie noemde dit 'kletspraat' omdat er meteen veel geweld werd gebruikt en de mannen waardevolle spullen en geld meegenomen zouden hebben.

De andere twee verdachten ontkennen betrokkenheid bij de overval. Zij vinden dat ze ook niet lijken op de mannen die op beelden van een bewakingscamera te zien zijn. Toch is van alle drie de mannen DNA-materiaal aangetroffen op de kleding die Mark Gillis op de avond van de overval aan had.

"Ik werd naar binnen gesleept alsof ik een stuk straatvuil was."

Na het bekijken van de beelden van de bewakingscamera leest Mark Gillis een slachtofferverklaring voor. Met een diepe zucht begint hij zijn verhaal. "Jullie hebben mij met bruut geweld overvallen. Ik werd naar binnen gesleept alsof ik een stuk straatvuil was. Ik lag te wachten tot er een mes in mijn rug zou worden gestoken. Ik dacht echt dat ik het niet zou overleven. Het was een nachtmerrie."

Mark legt uit dat de overval een grote impact op zijn verdere leven heeft. "Ik ben voor het leven getekend. 's Avond ben ik angstig, in de nacht word ik wakker van geluiden. Ik hoop dat jullie je straf krijgen en dat zal ook wel. Maar dat is maar tijdelijk. Voor mij is het levenslang waar ik mee om moet gaan."

Volgens de officier van justitie zijn de drie gezamenlijk verantwoordelijk en schuldig aan de gewelddadige overval. Bij de eis woog de officier mee dat:

  • de overval bij en in de woning was,
  • de overval in de nacht was,
  • het door meerdere personen werd gedaan,
  • ze bivakmutsen droegen,
  • er sprake was van aanzienlijk geweld,
  • de overval lang duurde, een half uur,
  • er een buit was van ruim 10.000 euro,
  • de verdachten een strafblad hebben.

Alle aanwezige verdachten zitten al meer dan een jaar in voorarrest, die tijd zou van hun straf afgaan. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Mark Gillis (links) komt met vader Peter en diens vriendin Wendy aan bij de rechtbank in Den Bosch (foto: Imke van de Laar)
Mark Gillis (links) komt met vader Peter en diens vriendin Wendy aan bij de rechtbank in Den Bosch (foto: Imke van de Laar)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!