Donkerrode zon verschijnt boven Brabant en dit is hoe dat komt

29 augustus 2023 om 21:18 • Aangepast 8 september 2023 om 02:03
nl
Wie dinsdagavond naar de lucht keek, zag mogelijk een bijzonder rode zon. Het verschijnsel was vanaf een uurtje of zeven te zien. Ook woensdag is de donkerrode zon nog te bekijken. Hoe dat komt? Volgens Wouter van Bernebeek van Weerplaza heeft dit alles te maken met de bosbranden die afgelopen weken woedden in Canada.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

"We zien dit niet zo vaak in Nederland", zegt Van Bernebeek over het verschijnsel. "De lucht waar we nu in zitten, komt uit Canada vandaan. Vorige week waren daar hele grote bosbranden. Een deel van die rook is de oceaan overgestoken. Het klinkt een end, maar het heeft er zo'n acht dagen over gedaan om hier te komen."

Doordat die lucht nu boven ons hangt, kunnen we woensdagavond zelfs recht de zon in kijken. "Het licht wordt deels tegengehouden en deels gebroken door de rook. Daardoor kleurt de zon zo rood. Dat gebeurt als hij bijna ondergaat en bijna opkomt. Overdag is de zon daar te fel voor", weet Van Bernebeek.

Het is volgens hem te vergelijken met het Saharastof dat in het voorjaar soms onze kant op komt. Dit zorgde onder meer voor prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen.

"Ik neem mijn camera wel mee."

Het is niet schadelijk dat de rook van de bosbranden boven Nederland hangt. "Het hangt op zo'n tien kilometer hoogte. Dus alleen als het gaat regenen kan het een beetje naar beneden komen, maar dat zit er voorlopig niet echt in", legt de meteoroloog uit.

Van Bernebeek verwacht dat de rook nog een avondje boven ons blijft hangen, voordat het weer verder trekt. Woensdag is daarom rond zonsopkomst en zonsondergang mogelijk weer zo'n donkerrode zon te zien. "Het zou zomaar kunnen, als het een beetje helder is. Maar dat is nog wel de vraag, want het gaat bewolkt worden woensdag. Maar ik neem mijn camera voor de zekerheid wel mee."

Veel Brabanders zagen het natuurverschijnsel dinsdagavond. Heb jij het gemist? We zetten wat foto's voor je op een rij.

Foto: Wouter van Bernebeek.
Foto: Wouter van Bernebeek.
De zon vanuit Geldrop (foto: Manuela Gerrits).
De zon vanuit Geldrop (foto: Manuela Gerrits).
Foto: Danny Eckhardt.
Foto: Danny Eckhardt.
Foto: Gerrit Jan.
Foto: Gerrit Jan.
Foto: Yessica Meijers.
Foto: Yessica Meijers.
Foto: Patrick Geurtsen.
Foto: Patrick Geurtsen.
Foto: Mieke van Tiggelen Goossens.
Foto: Mieke van Tiggelen Goossens.
Foto: Sandra Tacx.
Foto: Sandra Tacx.
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!