Beste vriendin moest afzeggen en daarom debuteert Devenda op EK dressuur

5 september 2023 om 09:00 • Aangepast 16 september 2023 om 02:00
nl
Dinja van Liere uit Uden moest onlangs afzeggen voor het EK dressuur vanwege een blessure bij haar paard Hartsuijker. Bondscoach Alex van Silfhout riep als vervangster Devenda Dijkstra (27) uit Nuland op, die woensdag haar EK-debuut maakt. “Dinja is mijn beste vriendin en het is verschrikkelijk dat ze niet mee kan. Gelukkig is ze superblij voor mij en daardoor kan ik er ook van genieten.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Dat Devenda naar het EK in het Duitse Riesenbeck gaat had ze zelf niet verwacht. Toen Lynne Maas afviel voor het eindtoernooi omdat haar paard niet helemaal fit is, werd Marlies van Baalen uit Brakel opgeroepen. Na de afzegging van Dinja kwam de Nulandse in beeld voor TeamNL. “De bondscoach was al komen kijken of ik in vorm was voor een reserverol. Normaal is geen topsporter blij met een reserveplek, maar ik vond het al een grote eer.”

"Eigenlijk hadden zij dit EK-ticket verdiend, ik niet."

“Toen ik uiteindelijk werd opgeroepen voor de Nederlandse dressuurploeg, was ik erg verrast. Eerst heb ik Dinja en Lynne gebeld. Eigenlijk hadden zij dit EK-ticket verdiend en ik niet. Ze waren enthousiast voor mij en vanaf dat moment durfde ik ook blij te zijn.”

Het gaat snel met de carrière van de Nulandse met Zeeuwse roots. Ze reed al paard toen ze 2 jaar was, maar over topsport dacht ze nooit na. “Ik kom niet uit een familie die idolaat is van paardensport. Zelf vond ik het wel leuk en op latere leeftijd ben ik paarden zadelmak gaan maken. Mijn vriend Laurens van Lieren heeft me gemotiveerd om me serieus op paardrijden te richten. En nu gaat mijn vader overal mee naartoe en ziet zelfs als ik foutjes maken”, zegt ze lachend.

“Eerst zag ik het helemaal niet zitten om zijn dressuurpaarden te gaan rijden. Uiteindelijk heb ik ja gezegd. Toen ik met Hero reed, voelde ik een klik. Het is zo’n fijn, meewerkend en superslim paard. We zijn vijf jaar geleden samen gestart in de B-klasse, een laag niveau in de dressuursport. Het is geen wedstrijdje om wie het snelst kan scoren, maar in de loop der jaren is ons niveau flink verbeterd.”

"Niemand verwacht een megahoge score."

In 2021 pakte ze zilver op het EK onder 25 jaar. Nu wacht dus haar debuut op het ‘grote’ EK. “Iedere wedstrijd wil ik goed presteren en zeker op zo’n mooi podium. Ik voel gezonde spanning, maar besef dat de druk er bij mij niet vol op ligt. Niemand verwacht een megahoge score, maar natuurlijk ga ik wel er alles uit proberen te halen.”

Ze moet nog wel even wennen als ‘broekie’ tussen veelal ervaren amazones. “Ik zie mezelf nog niet als professional, al gaat het in de Grand Prix heel goed. Een vast plan heb ik niet, ik doe het op gevoel en lekker onbevangen. Deze komende EK-ervaring neem ik mooi mee richting de toekomst waarin ik hoop veel successen te halen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!