Oma durft niet te kijken als Sammie (16) Nederlandse tennistitels wint

9 september 2023 om 12:05 • Aangepast 20 september 2023 om 02:02
nl
Veel talentvolle tennissers dromen van deelname aan bekende grandslamtoernooien zoals Wimbledon of Roland Garros. Sammie Schouten (16) wil er ook alles aan doen om door te breken als prof. De Bossche pakte onlangs de Nederlandse titel bij zowel de singles als het dubbelspel in haar leeftijdscategorie. "Het was superspannend en ik zag dat mijn oma niet meer durfde te kijken."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Sammie kon zeker niet terugkijken op een geweldig jaar. Voor aanvang van het Nederlands kampioenschap stond ze slechts 22ste en daardoor was ze zeker geen favoriet.

“De eerste ronde moest ik meteen tegen een sterke speelster en ik was al blij als ik een goede wedstrijd zou spelen. Ik won echter en ook de daaropvolgende rondes ging ik door. In de finale kwam mijn hele familie kijken. Het werd superspannend en ik zag dat mijn oma niet meer durfde te kijken. Na een achterstand knokte ik me terug en pakte ik de titel.”

In het dubbeltoernooi boekte de Bossche samen met Senne Janssen uit Odiliapeel een zwaarbevochten overwinning in de eerste ronde. “We groeiden in het toernooi en bereikten de finale. Omdat ik de titel bij de singles al had gepakt, stond ik met een glimlach op de baan. Het dubbelen verliep soepel en we werden kampioen.”

"Ik blijf vasthouden aan mijn plan."

Na een slecht jaar toch twee nationale titels, hoe kan dat dan? “Ik hou van pieken op het juiste moment. De druk die er dan bij komt kijken vind ik fijn. Ook geef ik nooit op. Je kunt in het tennis altijd een wedstrijd helemaal omdraaien. Als ik win, dan is dat een cadeautje.”

Wat ook meespeelt, is de structuur in haar dagelijks leven. “Ik was net klaar met 5 vwo op het Rodenborch College en kon me meer gaan focussen op tennis. De laatste maand voor het NK voelde ik me goed. De komende twee jaar doe ik verspreid examen, waaronder ik veel meer tijd voor de sport heb."

"Het lijkt me geweldig om ver te komen in het tennis."

In 2025 wil ze haar vwo-diploma op zak hebben en het vliegtuig instappen. “Ik ga in Amerika studeren combineren met tennis op hoog niveau. Talentvolle meiden uit de hele wereld komen daar samen. Uiteindelijk kies ik dan wat ik ga doen. Natuurlijk lijkt het me geweldig om zo ver mogelijk te komen in het tennis.”

Haar ouders steunen Sammie in alle beslissingen. “We zien hoe pittig het is om het goed te doen op school en veel te trainen. Het vraagt veel van haar, ook mentaal”, aldus vader Willem. “Dat ze toch zo presteert, is hartstikke mooi.”

Om kosten te dekken zoals toernooien in binnen- en buitenland, kleding en coaching is Sammie een crowdfunding gestart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!