Puppy Sniper eet van giftige paddenstoel en een dag later is hij dood

1 september 2023 om 17:59 • Aangepast 12 september 2023 om 02:04
nl
Hij was hun alles. In vier maanden tijd veroverde de jonge hond Sniper de harten van zijn baasjes Tom en Ralf. Tijdens het uitlaten op een speelveldje in Sint-Oedenrode ging het echter mis. "Het was een jonge hond die alles wilde ontdekken. Ik zag dat hij ergens een hap van nam, maar toen was het al te laat."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Nova scotia duck tolling retriever. Het is een mond vol, maar het is toch echt het ras zoals het in het paspoort van Sniper staat. Het heeft wel een jaar geduurd voordat Tom van Wanrooij de beslissing nam om een hond te nemen. "Toen we dat eenmaal besloten hadden zijn we er ook vol voor gegaan. We hebben zelfs onze vakantie aangepast. Sniper had nog niet alle inentingen voor het buitenland."

"Sniper was een slimme en nieuwsgierige hond."

Ralf Lotterjouk, de vriend van Tom, bedacht de naam voor de hond. "Ralf is een fanatiek airsoftspeler. Daar past de naam Sniper wel bij. Een mooie stoere naam", vindt Tom. "Sniper was een slimme en nieuwsgierige hond."

En die eigenschap kwam Sniper duur te staan. Vorige week woensdag gingen Tom en Ralf wandelen met Sniper op het veldje bij de sporthal in Sint-Oedenrode. Zoals iedere jonge hond liep Sniper zijn territorium af te snuffelen. "Zo af en toe pakte hij wat op. Dat haalden we steevast uit zijn bek. Ineens zagen we dat hij 'iets wat op een paddenstoel leek' beet had. Waarschijnlijk hebben we dat er té laat uitgehaald."

"Hij oogde loom, had overgegeven en had last van diarree."

De dag erna was er niets meer over van de spring in het veld die Sniper normaal gesproken was. "Hij oogde loom, had overgegeven en had last van diarree. Ralf heeft toen meteen de dierenarts gebeld."

Het bloedonderzoek wees uit dat het niet goed ging met Sniper. Met een infuus aan zijn poot moest hij naar dierenziekenhuis in Waalwijk. "In het ziekenhuis is hij meteen geopereerd aan zijn maag en galblaas", vertelt Tom. "'s Middags was hij nog even wakker, maar hij kwispelde niet meer met zijn staart."

Op vrijdag kreeg het stel een telefoontje vanuit ziekenhuis dat Sniper met het kwartier achteruit ging. "Of we zo snel mogelijk konden komen. Hij had ook last van inwendige bloedingen. Het was beter om hem te laten inslapen. We wilden niet dat hij pijn zou lijden en hebben besloten om Sniper te laten gaan."

"We laten allebei een tatoeage zetten waarin de as van Sniper is verwerkt."

In het dierenziekenhuis is Sniper nog uitgebreid getest. "Onder meer op drugs of resten van spons in zijn maag. Ook is bekeken of hij van de groene knolameniet, een zeer giftige paddenstoel, had gegeten. Dat bleek niet het geval. Hij had wel alle symptomen van een paddenstoelensoort uit dezelfde familie."

In de huiskamer van Tom en Ralf staat prominent een grote foto van Sniper met eromheen allerlei andere leuke foto's met de hond. Uitgerekend deze vrijdag kon bij het Dierencrematorium Midden-Brabant in Best de urn met de as van Sniper worden opgehaald. "Als aandenken laten we allebei een tatoeage zetten waarin wat as van Sniper is verwerkt."

Tom: "Onze Sniper veranderde binnen een dag van een vrolijke in een doodzieke hond. En dat alleen door het eten van een verkeerde paddenstoel. Dat is niet te bevatten. Het waren negen intensieve weken met Sniper. Hij heeft op ons en veel anderen een diepe indruk gemaakt."

Het stel waarschuwt andere hondenbezitters om vooral goed op te letten als hun hond in de buurt van paddenstoelen komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!