Video

Herstel van kapotte stuw in Grave gaat weer verder, nu met kraan

2 september 2023 om 09:58 • Aangepast 12 september 2023 om 02:02
nl
Rijkswaterstaat gaat deze ochtend weer verder met herstelwerkzaamheden aan de beschadigde stuw in de Maas bij Grave. Er wordt geprobeerd om het zogeheten keerschot, een tijdelijke constructie om de waterdruk op de stuw te verminderen, los te trekken met een kraanschip.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Rijkswaterstaat inspecteert met onderwatercamera's of er schade is aan de stuw.

De problemen begonnen vrijdagochtend tijdens onderhoudswerkzaamheden, toen twee jukken beschadigd raakten. Dat zijn de palen waar de schuiven van een stuw tussen hangen. Daardoor kunnen de schuiven open en dicht. Omdat die jukken nu geklapt zijn, heeft het Maaswater vrij spel.

Wachten op privacy instellingen...

Het scheepvaartverkeer op de Maas werd vrijdagochtend meteen stilgelegd. Door de problemen aan de stuw zakt ook het waterpeil van de Maas. De scheepvaart, (woon)booteigenaren en jachthavens worden op de hoogte gehouden van de waterstanden.

Waterpeil zakt
Om te voorkomen dat er op andere plekken in de Maas en in aftakkingen het waterpeil te veel zakt, zijn sluizen in de buurt gesloten. De binnenvaart moet rekening houden met omleidingen en forse vertragingen.

Door de kapotte stuw is het water in de haven flink gezakt, waardoor boten nog maar in een klein laagje water liggen (foto: Marco van den Broek).
Door de kapotte stuw is het water in de haven flink gezakt, waardoor boten nog maar in een klein laagje water liggen (foto: Marco van den Broek).

Eerdere pogingen
Rijkswaterstaat heeft vrijdag de hele dag geprobeerd om met een sleepboot en een drijvende bok het keerschot uit het gat te trekken. Omdat het keerschot onder water nog vast zit aan het juk, lukte dat niet. De werkzaamheden waren ook lastig door de sterke stroming.

Als het met het kraanschip lukt om het keerschot los te trekken, kan het beschadigde gedeelte waarschijnlijk worden hersteld en kan de stuw weer worden gesloten.

Door de problemen staat het water in de jachthaven van Grave veel lager dan normaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!