Video

Weer liep de derby uit de hand: 'Ze maken de club zo kapot'

3 september 2023 om 21:24 • Aangepast 12 september 2023 om 02:05
nl
Het was voor het eerst dat er weer uitsupporters welkom waren bij de beladen derby tussen Willem II en NAC, driehonderd in totaal. Het had het begin moeten zijn van weer 'normale aantallen supporters' bij de uitwedstrijden, zei een politiewoordvoerder voorafgaand aan de wedstrijd, zondag voor de Keuken Kampioen Divisie. Maar het streektreffen werd al vroeg in de tweede helft gestaakt omdat er voorwerpen op het veld werden gegooid. En na afloop werd buiten het Koning Willem II Stadion in Tilburg de confrontatie gezocht met de Mobiele Eenheid (ME).
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Willem II zegt in een reactie de fans op te willen sporen, die spullen op het veld gooiden en vuurwerk afstaken. Eventuele boetes van de KNVB wil de club op hen verhalen. Daarnaast krijgen de daders een stadionverbod.

Terwijl het duel zo goed begonnen was. Ja, het was een heksenketel in het Koning Willem II Stadion, waarbij de supporters zich vocaal van hun beste kant lieten horen. Maar van grote onrust tussen de twee supportersgroepen was weinig te merken. Tot het moment dat de wedstrijd gestaakt moest worden.

Buiten werd het na de definitieve staking wel onrustig, toen een groep aanhangers van de thuisploeg haar woede richtte op de Mobiele Eenheid. Er werd van alles gegooid: van blikjes en containers tot stokken en zelfs een hek. De ME greep een aantal keer in, waarna de groep uit elkaar werd gedreven.

"Ze maken de club kapot op deze manier."

Meerdere Willem II-supporters lieten hun onvrede horen over de relschoppers. “Ze maken de club kapot op deze manier, ze hebben hier helemaal niets te zoeken”, zegt Jan uit Tilburg. Kort daarvoor sprak hij een jongen met bivakmuts aan op zijn gedrag. Waar de Willem II-aanhang buiten het stadion haar frustratie afreageerde op de ME, werd binnen in het stadion nog gefeest door de NAC-supporters.

Het duurde tot kwart voor zes voordat de bussen met NAC-aanhangers richting Breda konden gaan rijden. Betekent de onrust dat er net als vorig seizoen een verbod op uitsupporters komt? De tijd zal het leren. “Het was duidelijk, dit kwam niet door het uitvak", zegt Leon Deckers van Stichting Breda Loco's. "Dat was met die plexiglaswanden en netten overigens ook nooit mogelijk geweest."

"We konden de sirenes en politiehonden horen."

Dat het buiten uit de hand liep, kregen de NAC-supporters in het stadion wel mee: "Dat konden we horen aan de sirenes en politiehonden. Ik ben benieuwd welke draai de politie en politiek hier aan gaan geven. Ik denk wel dat we bij NAC Breda de uitsupporters op een goede manier kunnen ontvangen. Maar sommige instanties zal het goed uitkomen als die fans niet meer bij de derby aanwezig mogen zijn.”

Supporters zijn bij het restant van de gestaakte wedstrijd in ieder geval niet welkom. Aan de Bredase ploeg de taak om haar voorsprong vast te houden. Verdediger Jan Van den Bergh: “In een derby 0-3 voor staan tegen een sterke ploeg als Willem II is goed. We zijn blij dat we dit onze supporters konden geven.”

Wachten op privacy instellingen...
Politiebussen bij het stadion.
Politiebussen bij het stadion.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!