Video

Gecrasht vliegtuigje was nog geen jaar oud en kostte anderhalf miljoen

4 september 2023 om 11:09 • Aangepast 12 september 2023 om 02:07
nl
Het vliegtuigje dat zaterdagochtend afbrandde op de start- en landingsbaan van Kempen Airport in Budel, was nog geen jaar oud. Het hypermoderne propellervliegtuig, een Diamond Aircraft DA50 RG, heeft een nieuwwaarde van zo’n anderhalf miljoen euro.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het toestel had sinds november vorig jaar Kempen Airport als thuisbasis, maar is van een Belgische particulier. De piloot is geen lid van de vliegclub op het vliegveld in Budel. Hij maakte regelmatig rondvluchten in de omgeving, maar vloog deze zomer ook in verschillende etappes naar Zuid-Frankrijk en terug.

Zaterdagmorgen ging het mis. Na de start merkte de piloot dat het toestel vermogen verloor. Terwijl hij meteen linksom terugvloog naar de landingsbaan verloor hij snel hoogte. Om het vliegtuig op de landingsbaan te laten landen moest de piloot bijna een haakse hoek naar rechts maken.

Bij die manoeuvre heeft het toestel met de rechtervleugel de grond geraakt en is in brand gevlogen. Het toestel bleef rechtop en de piloot kon zelf uit het vliegtuig stappen. Hij raakte lichtgewond aan zijn hoofd.

Het toestel moest een moeilijke bocht maken om te landen. (Screenshot: Flightradar).
Het toestel moest een moeilijke bocht maken om te landen. (Screenshot: Flightradar).

Het vliegtuig is total loss. Het toestel van het type Diamond DA 50 RG is van Oostenrijkse makelij. Dit type vliegtuig wordt pas sinds de eerste helft van 2022 geleverd.

In de ultra-moderne Diamond DA 50 RG is ruimte voor vijf passagiers. Het toestel vliegt 335 kilometer per uur en kan zo’n 1.390 kilometer afleggen zonder te tanken.

Diamond Aircraft Industries presenteert het toestel op YouTube.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Jetphotos.com.
Foto: Jetphotos.com.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!