Frank is zo'n grote voetbalfan dat hij thuis een museum van zijn club heeft

10 september 2023 om 12:30 • Aangepast 20 september 2023 om 02:01
nl
Frank van Dinther (44) uit Oss is een enorme fan van TOP Oss en zit iedere thuiswedstrijd in het Frans Heesen Stadion. Hij gaat niet alleen kijken bij zijn club, maar hij heeft ook een grote TOP Oss-verzameling. Op de eerste verdieping van zijn huis heeft hij een eigen 'museum' ingericht met alle spullen die hij door de jaren heen bij elkaar heeft gesprokkeld.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

TOP Oss is de enige profclub in Nederland die nog nooit in de Eredivisie voetbalde. De club heeft geen enorme aanhang, maar wel een heel trouwe supportersschare.

Na een periode als amateurclub keerde TOP Oss in 1991 terug in het betaald voetbal. De 12-jarige Frank was er al bij tijdens de eerste thuiswedstrijd. “Vrienden van onze buren wisten dat ik van voetbal hield en namen me mee. Ik was meteen verkocht. Met klasgenoten ging ik daarna naar iedere thuiswedstrijd. Dat seizoen kreeg ik zelfs mijn vader zo gek om naar een uitwedstrijd te rijden.”

Nu 32 jaar later is Frank er nog steeds bij. “Het is en blijft mijn club. Bij TOP Oss hoef je niet te komen voor de resultaten. Als de spelers veel inzet tonen, dan zijn wij als supporters tevreden. Ik kom voor de gezelligheid, je ontmoet je vrienden en medesupporters. Bij onze club kun je doordeweeks nog gewoon naar binnen lopen, het gaat er niet zo professioneel aan toe."

"Het meeste heb ik aan supporters die me helpen."

Als kind verzamelde Frank vooral vaantjes van buitenlandse clubs. Pas later stapte hij over op spullen van zijn 'eigen' club. “Ik steek er flink wat tijd in. Dat varieert van rommelmarkten en beurzen bezoeken tot rondkijken op internet. Maar het meeste heb ik toch wel aan andere supporters die me helpen. Als iemand iets interessants heeft, kom ik graag langs.”

Aan de muur van zijn 'museum' op de eerste verdieping hangen ingelijste shirts en er staat een rek met ruim veertig shirts. “Dat zijn shirts van de laatste jaren, maar ook die van de beginjaren 90 zoals toen we nog BiFi als sponsor hadden. Het viel me op dat er maar één maat shirt was: XXL. Meer keuze was er niet. Overigens koop ik de shirts niet zomaar. Het liefst wil ik dat ze tijdens een wedstrijd gedragen zijn.”

"De aanvoerdersband werd uit bijgeloof nooit gewassen."

De verzameling is erg breed: de poster van de eerste uitwedstrijd, speldjes, sjaaltjes, vaantjes, foto's, bierglazen en een stropdas die hij kreeg van oud-speler Frank van Roosmalen. “Leuk is dat TOP Oss bij mij de seizoenkaart van 1963/1964 heeft geleend als ontwerp voor de huidige seizoenkaart. Maar wat er voor mij uitspringt is een aanvoerdersband uit de jaren 80 toen TOP nog bij de amateurs speelde. Die werd uit bijgeloof nooit gewassen."

Heb jij een item voor het museum van Frank? Stuur ons dan een mailtje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!