Lynn werd pas later verliefd op golf en wil nu richting wereldtop

8 september 2023 om 12:00 • Aangepast 20 september 2023 om 02:04
nl
De eerste paar keer dat ze op de golfbaan stond, vond ze er maar weinig aan. Nu vier jaar later is Lynn van der Sluijs (17) Nederlands kampioen tot en met 21 jaar. De Bossche wil richting wereldtop en heeft daar veel voor over. “Maar ik heb een hele lange weg te gaan.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Hockey en dansen waren haar hobby’s. Golfen, daar had Lynn nog nooit over nagedacht. Totdat haar vader de golfbaan bezocht en het een leuke sport vond. Hij nam zijn zoon Thom mee en uiteindelijk was hij het die zijn zus enthousiasmeerde. “Toen ik voor het eerst golfde, was dat geen liefde op het eerste gezicht. Maar hoe vaker ik het deed, hoe interessanter het werd. Het is bovendien lekker in de buitenlucht, daar geniet ik van.”

Van het hockeyveld en danscentrum naar de golfbaan. Geen sport die erg populair is bij leeftijdsgenoten. “In Nederland is golf niet zo’n grote sport, maar in diverse andere landen is dat wel zo. Er hangt daar een andere sfeer, het is wat laagdrempeliger. Al is dat sinds corona ook in Nederland aan het veranderen. De laatste jaren zie ik steeds meer jonge mensen voor het golfen kiezen.”

"Met golfen ben je nooit uitgeleerd."

Golfen leek haar in eerste instantie wat saai, maar dat beeld klopt volgens Lynn totaal niet. “Je zou het echt een keer zelf moeten proberen. Met golfen ben je nooit uitgeleerd. Je ziet telkens verbetering en ook in de top moet je leergierig blijven zijn. Het gaat om details.”

De Bossche zit in 6vwo van het Rodenborch-College en is daarnaast vrijwel iedere dag met golf bezig. Ze traint individueel, maar ook ieder weekend met de Nederlandse ploeg. “Ik train heel erg op techniek, bijvoorbeeld op het aanpassen van mijn swing. Uiteindelijk moet het het perfecte plaatje worden."

“Creativiteit ontwikkel je op de baan.”

"Het is als golfer vooral belangrijk om ervaring op te doen tijdens wedstrijden. Daar kom je situaties tegen die je niet kunt trainen, zoals weersomstandigheden of als een bal op een vervelende plek komt te liggen. Creativiteit ontwikkel je op de baan.”

Lynn zit in haar laatste jaar van de categorie tot en met 18 jaar, waarna ze een leeftijdscategorie hoger gaat spelen. Verder doet ze al regelmatig mee aan Europese amateurtoernooien, waar ook volwassenen aan meedoen. Deze week staat ze voor de tweede keer in Hilversum bij het professionele toernooi Big Green Egg Open. “Een heel hoog niveau waar ik de kans krijg om me te laten zien. Ik ga proberen aan te haken.”

In 2025 is haar plan om Nederland te verlaten en naar Amerika te gaan. “Daar ga ik studeren en daarnaast op hoog niveau golfen. Vanuit daar wil ik me verder ontwikkelen richting de wereldtop. Het is heel ambitieus, maar ik geloof erin dat het haalbaar is. Wel stap voor stap, want het is een hele lange weg.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!