Luke ging van Champions League naar Keuken Kampioen Divisie: 'Goede stap'

11 september om 12:05 • Aangepast 20 september om 02:01
nl
Luke Mbete was net 18, toen hij zijn debuut maakte in de basis van Manchester City. Om ervaring op te doen verhuurt de Europese grootmacht de jeugdinternational voor een seizoen aan FC Den Bosch. Van voetballen met de beste spelers ter wereld tot strijden voor de punten in de Keuken Kampioen Divisie. “Dit is voor mij de juiste plek om te laten zien wat ik kan.” Luke is pas 19, maar wil een leidende rol bij zijn club
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door
Leon Voskamp

Als contractspeler bij de winnaar van de Champions League naar het tweede niveau in Nederland, het is een enorm verschil. Maar de verdediger ziet het als de juiste stap om te groeien. “Voor mij was het goed om uit mijn comfortzone te stappen. Wonen in het buitenland, voetballen in een andere competitie en een nieuwe taal leren: het is belangrijk voor mijn ontwikkeling. Er waren meer mogelijkheden, maar ik voelde dat FC Den Bosch me heel graag wilde hebben.”

Ook een grote stap is het verruilen van Londen voor Den Bosch. “Ik kom uit de hoofdstad, een fantastische en drukke stad. Den Bosch is een fijne plaats die ik nog wel aan het ontdekken ben. Het is lekker rustig en ik kan me hier helemaal focussen op het voetbal. Mijn familie komt over wanneer ze kunnen. Of ik zelf kan koken? Ik ben zeker niet slecht en anders vraag ik om hulp”, zegt hij lachend.

"Jonge spelers kunnen veel leren van toppers als Haaland."

Als jeugdspeler van Manchester City kwam zijn droom uit door enkele wedstrijden te spelen in het eerste elftal. Als invaller heeft hij zelfs al minuten in de Champions League achter zijn naam staan. Zijn grote doel is om in de toekomst een vaste waarde te worden. “Manchester City wil alleen de allerbeste spelers. De jonge spelers kunnen ontzettend veel leren van de toppers en weten dat de lat hoog ligt. Veel spelers die uiteindelijk de hoofdmacht niet halen, komen terecht bij andere topteams.”

Als hij de naam van manager Pep Guardiola hoort, verschijnt er een lach op het gezicht van Luke. “Hij is een perfectionist. De manager daagt alle spelers uit om iedere dag het uiterste eruit te halen. Voetballend gezien heeft hij de club veranderd. Het spel is een van de beste van de wereld en dat wordt gekoppeld aan resultaat. Manchester City wint de laatste jaren prijs na prijs en spelers pakken ook individuele prijzen.”

"Ik viel door het lawaai bijna van mijn stoel."

Na verhuurperiodes bij twee Engelse clubs nu dus FC Den Bosch. Hij is pas 19, maar hij ziet een leidende rol voor zichzelf. “Een leider heeft niets met leeftijd te maken. Als centrale verdediger zie ik veel van de wedstrijd voor me en dan is het belangrijk om mijn mond open te doen.”

Wat hem de eerste wedstrijden van de Bosschenaren vooral opviel, was de connectie tussen de spelers en fans. “Wat niveau betreft, vind ik het een goede competitie. Wat me vooral opviel, was hoe fanatiek de supporters zijn. Ik zat op de tribune en viel door het lawaai bijna van mijn stoel.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!