Video

Illegale actie van Frans Kapteijns slaat aan: meer borden 'Beschermde berm'

7 september om 19:00 • Aangepast 20 september om 02:04
nl
Brabants bekendste boswachter Frans Kapteijns stoort zich mateloos aan al het afval dat weggebruikers uit het raam van hun auto gooien. Maar wat doe je daartegen? Hij bedacht het bord 'Beschermde berm' en zette dat langs de oprit naar de A65. Dat mocht natuurlijk niet, want daar heb je een vergunning voor nodig, maar het bleek wel te werken. Stiekem vond de gemeente Tilburg het wel een goed idee, dus nu staat het er toch. Met toestemming. En zeker dertig gemeenten willen het bord nu ook.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Frans Kapteijns is al die rotzooi een doorn in het oog. "Het is één vuilnisbelt. Ik ging toen om de tafel zitten met communicatiebureau Fama Volat om te bedenken hoe we dit konden stoppen."

Ze bedachten dat er een bord moest komen en dat moest er officieel uitzien. “We wilden de berm een bepaalde status geven, want we dachten dat dat zou helpen. Daarom lijkt het bord op zo’n bord dat bij een beschermd natuurgebied staat.”

Toen het ontwerp af was, kon het bord geplaatst worden. Zo gezegd, zo gedaan. “Als een soort guerrilla-actie hebben we het neergezet bij de oprit van de A65 in Tilburg." Zo'n guerrilla-actie is vooral bedoeld om met weinig middelen toch veel publiciteit te krijgen. Frans begreep dan ook wel dat de gemeente vroeg om het bord te verwijderen. "Terecht natuurlijk. We hadden nu eenmaal geen vergunning.”

"Nu is het helemaal schoon en hopelijk blijft dat zo.”

Maar al snel kwam de gemeente terug op het besluit, vertelt wethouder Maarten van Asten toe. “Het is natuurlijk een hartstikke goed idee. We willen de natuur en de bermen beschermen en het is ook goed om mensen bewust te maken van hun leefomgeving.”

Met die reactie is Frans meer dan blij. “Het is toch geweldig! Hopelijk volgen er meer gemeenten. We hebben voor de plaatsing van het bord 263 stukken afval opgeraapt. Nu is het helemaal schoon en hopelijk blijft dat zo.” Intussen zijn er al ruim dertig gemeentes geïnteresseerd in het bord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!