Hier is de kans het grootst dat je 100 of ouder wordt

11 september 2023 om 08:43 • Aangepast 20 september 2023 om 02:01
nl
In Dongen wonen van alle gemeenten in onze provincie relatief gezien de meeste honderdplussers. Het zijn er 5,7 per duizend tachtigplussers om precies te zijn. Als je kijkt naar alle provincies hebben we in Brabant relatief weinig honderdplussers (2,4 per duizend tachtigplussers). Alleen in Limburg wonen er relatief gezien nog minder, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten bracht.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Na Dongen wonen er in Bernheze relatief gezien veel mensen van honderd jaar of ouder, zo blijkt uit die cijfers. De top-5 van onze provincie ziet er als volgt uit:

  1. Dongen, 5,7 per 1000 tachtigplussers
  2. Bernheze, 5,1 per 1000 tachtigplussers
  3. Boxtel, 4,4 per 1000 tachtigplussers
  4. Heeze Leende, 4,3 per 1000 tachtigplussers
  5. Boekel en Son en Breugel, 3,8 per 1000 tachtigplussers

In vijf Brabantse gemeenten woonden aan het begin van het jaar helemaal geen honderdplussers. Het gaat dan om Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Oisterwijk, Reusel-De Mierden en Veldhoven.

In absolute aantallen scoren uiteraard de grote steden het hoogst. Dat blijkt uit deze Brabantse top-5 met daarin het aantal honderdplussers per gemeente:

  1. Eindhoven 39
  2. Breda 35
  3. Tilburg 24
  4. Den Bosch 19
  5. Oss 14

Volgens de cijfers van het CBS wonen er in de provincie Zeeland relatief gezien de meeste eeuwelingen: 4,2 per duizend tachtigplussers.

Heel Nederland: 2572 honderdplussers
Nederland telde begin dit jaar 2572 mensen van honderd jaar of ouder. Dat zijn er ruim twee keer zo veel als twintig jaar geleden. Dat aantal zal volgens het CBS nog verder stijgen. Het statistiekbureau verwacht dat Nederland rond 2040 meer dan vijfduizend honderdplussers heeft.

Verreweg de meeste honderdplussers zijn vrouw: 2172 tegenover vierhonderd mannen.

Beeld CBS.nl.
Beeld CBS.nl.

Vergeleken met andere Europese landen heeft Nederland overigens vrij weinig honderdplussers. Op elke duizend mensen van tachtig jaar of ouder zijn er drie minstens honderd jaar. Daarmee staat Nederland volgens het CBS in 'de staart van de middenmoot' van Europa. Ierland heeft omgerekend ongeveer vijf keer zo veel honderdplussers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.