Roald huurde een auto om mee te doen aan een rally en won ook nog (bijna)

14 september 2023 om 12:00 • Aangepast 22 september 2023 om 02:04
nl
Roald Leemans (26) was begin juli tijdens de GTC Rally dicht bij een enorme stunt. Hij reed in een gehuurde Volkswagen Polo GTI R5 waarmee hij nooit eerder aan een wedstrijd meedeed en stevende zomaar af op een enorme overwinning. Maar door een lekke band moesten Roald en zijn navigator Chris van Waardenburg uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek. Komende vrijdag 15 en zaterdag 16 september wacht met diezelfde huurauto een nieuwe kans tijdens de Eurol Hellendoorn Rally.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Dat Roald acht van de twaalf onderdelen won tijdens de GTC Rally, was een grote verrassing. De Volkswagen had hij namelijk kort voor de wedstrijd pas gehuurd van het Belgische team SXM. “Ik had eerst een Skoda Fabia Rally2 op het oog, maar die werd door een jongen in elkaar gereden. Toen kwam de Polo in beeld, waarbij ik op het industrieterrein even een proefritje mocht maken. Ik heb niet als een gek met hoge snelheden gereden, maar wel heel kort gekeken hoe de auto is.”

"Ik denk dat andere teams geen rekening met me hielden."

Roald was zeker geen favoriet in de wedstrijd, aangezien hij geen ervaring had met de auto. Maar ook omdat hij afgelopen jaar geen enkele andere wedstrijd had gereden. "Ik deed voor het laatst in 2022 mee aan de GTC Rally, ook wel De Nacht van Achtmaal. Toen in een minder goede auto. Maar ik reed op de onderdelen met veel bochten maar twee of drie seconden van de top. Ik geloofde dat ik met een goede auto, mee kon doen in de top. Het is moeilijk om andere teams te peilen, maar ik denk dat veel teams geen rekening met me hielden.”

De geleende Volkswagen bleek een lot uit de loterij. "Ik heb normaal gereden en geen moment hoefde ik te pushen. Uiteindelijk wonnen we niet door een lekke band. Dat was heel erg zuur. Ik heb wel even flink gescholden in de auto. En het was al zo bloedheet, ik dacht dat ik het aan mijn hart kreeg", herinnert hij zich de wedstrijd.

"Een rally kun je niet trainen."

Maar nu wil Roald zich opnieuw laten zien, in Hellendoorn. Mét die gehuurde Volkswagen. Al zal het deelnemersveld daar een stuk zwaarder zijn. Zo staat bijvoorbeeld Jos Verstappen aan de start. “Ik kies opnieuw voor dezelfde auto. Het liefst rij ik een aantal testdagen, maar dat is te duur. Ik wil me wel zo goed mogelijk voorbereiden door bijvoorbeeld aan veel informatie van andere coureurs te komen. Maar dan nog, een rally kun je niet trainen, er gebeuren altijd verrassende dingen.”

Het verschil met voorgaande jaren is dat Roald nu hulp krijgt van zijn Belgische team van wie hij de auto huurt. “Vroeger deed ik alles zelf samen met mijn vader. Nu wordt de auto op mijn wensen afgesteld. Wel komt er enorm veel geregel bij kijken om het hele financiële plaatje rond te krijgen. Het kost vele duizenden euro's en tot op de laatste euro is alles uitgegeven. Als het echter goed gaat in Hellendoorn, liggen er wellicht kansen om volgend jaar aan meer rally's mee te doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!