Joop en Francina zijn 70 jaar getrouwd: 'Gewoon blijven ademen'

12 september 2023 om 13:04 • Aangepast 25 september 2023 om 11:32
nl
Joop en Francina de Beus-Bayards (95 en 96) uit Best kennen elkaar al 80 jaar en waren onlangs 70 jaar getrouwd. Beide 'krasse knarren' zien hun platina bruiloft niet als iets heel bijzonders. "Gewoon blijven ademen en elkaar de ruimte geven", lacht Joop.
Profielfoto van Willem-Jan Schampers
Geschreven door
Willem-Jan Schampers

Francina vertelt hoe het allemaal begon: "We komen oorspronkelijk niet uit Brabant. Ik woonde in Deventer en Joop in Den Haag. Tijdens een zomerse logeerpartij in 1943 bij een tante en nichtje, zag ik een leuke jongen. Het bleek Joop te zijn, de zoon van de buren." Het klikte tussen de tieners. Soms kwam Francina met de trein naar Den Haag, maar omdat het oorlog was bleef het vooral bij brieven schrijven.

De liefde werd steeds groter en in 1948 verloofden Joop en Francina zich. Joop: "Ik moest eigenlijk naar Nederlands-Indië, maar op het allerlaatste moment ging dat niet door. Ik had alle spuiten al gehad, toen ik bij mijn commandant werd geroepen. Omdat ik mijn militair motorrijbewijs had gehaald, moest ik samen met een collega naar Amsterdam. Want ze hadden daar twee ordonnansen nodig, een soort loopjongens. Ik hoefde dus niet naar Nederlands-Indië. Ik was er niet echt rouwig om."

Zelfgemaakte trouwjurk
In 1950 verhuisde Francina naar Den Haag, waar ze drie jaar later trouwden. Een mooie zwart-witfoto toont een bruidegom strak in het pak en een bruid in een smetteloos witte jurk en met een groot boeket. "De jurk had ik zelf gemaakt", zegt Francina trots.

Joop en Francina kregen samen twee kinderen. Het jonge gezin verhuisde in 1969 naar Best, omdat Joop daar kon gaan werken als specialist voor kleurentelevisies. "Ik heb daar heel fijn gewerkt, maar in 1986 kon ik vervroegd met pensioen. Dat heb ik toen gedaan. Ik ben dus al zo'n 37 jaar niet meer aan het werk. Daardoor hebben we samen nog heel wat reizen door Europa kunnen maken. We zijn altijd echte kampeerders geweest."

'Niet meer zo vlug'
Nu ze ouder worden, merken Joop en Francina wel dat zij flink moeten inleveren. Joop: "Als ik één keer per dag de zestig meter naar de Albert Heijn heb gelopen, heb ik al genoeg gedaan." Zijn vrouw vult hem aan: "Ik word dit jaar nog 97, dus het gaat allemaal niet meer zo vlug."

Joop zou best wat vaker op zijn accordeon willen spelen, maar na een paar liedjes is hij buiten adem en doen zijn vingers zeer. "We hebben het nu vooral druk met niks doen." En ze hebben dus volop tijd voor hun vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!