Video

Marijn (20) is kampioen treinreizen met bijna 1000 kilometer in 12 uur

18 september 2023 om 13:35 • Aangepast 29 september 2023 om 02:00
nl
Twaalf uur lang in de trein zitten en daarmee anderhalf rondje Nederland afleggen: je moet er maar zin in hebben. Marijn Lenders (20) uit Helmond leek dat wel wat en hij legde zaterdag per trein bijna duizend kilometer af in twaalf uur tijd. En daarmee mag hij zich officieel de Kilometer Kampioen noemen.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Dat is wel heel erg leuk”, zegt Marijn trots. De wedstrijd werd georganiseerd door Treinreiziger.nl. Deelnemers moeten daarbij in 24 uur of in 12 uur tijd zoveel mogelijk kilometers maken met de trein. Van de honderd mensen die aan de 12 uurs-editie meededen was Marijn met 994 kilometer de beste. Nipt, hij legde zeven kilometer meer af, dan de nummer 2. De twee winnaars van de 24 uurs-editie legden zo’n 1750 kilometer af.

"Ik ben wel 50 uur bezig geweest met de voorbereidingen."

Voorafgaand aan de wedstrijd stak Marijn heel wat uren in de voorbereiding. “Het maken van de planning is één grote puzzel”, zegt hij. “Je moet kijken welke trein van welk station vertrekt, welke aansluiting er is en hoelang je nodig hebt om over te stappen.” Bovendien hield hij in zijn planning rekening met werkzaamheden en het missen van een overstap. “Ik denk dat ik er wel 50 uur mee bezig ben geweest.”

Marijn begon zijn reis zaterdag in Den Haag en treinde vervolgens naar het noorden. Via Utrecht reed hij door naar verschillende stations in Gelderland en Brabant en vanuit daar naar Rotterdam en Amsterdam. Op ieder station moest hij een foto maken. "De eerste uren was ik best zenuwachtig of ik overal op tijd zou aankomen. Dat ging na verloop van tijd wel weg, maar je moet toch de hele dag blijven opletten of alles volgens planning verloopt", vertelt hij.

Zijn reis eindigde na 994 kilometer in Maastricht. Daar kwam Marijn nét op tijd aan. "Die laatste rit was nog wel even spannend, zegt hij. "Op station Eindhoven reed de trein waar ik in zat twee minuten te laat weg. Als dat meer was geweest, had ik de twaalf uur niet gehaald."

"In het dagelijks leven trein ik alleen naar school en terug."

Je zou denken dat Marijn een doorgewinterde treinreiziger is, maar dat valt volgens hem wel mee. “In het dagelijks leven trein ik alleen vanuit Helmond naar mijn school in Eindhoven en terug. Maar ik ben er wel veel mee bezig”, zegt hij. “Ik kijk veel video’s van mensen die treinreizen door Europa maken. Of van bijzondere treinen en treinstations.”

Het was voor hem dan ook niet zwaar om de hele dag in de trein te zitten. “Als je de hele dag bezig bent met de route is het prima te doen”, zegt Marijn. “Ik had ook een speciaal T-shirt aan, waaraan mensen konden zien dat ik hieraan meedeed. Dus er waren veel reizigers en vriendelijk personeel waar ik een praatje mee kon maken.”

Binnenkort staat Marijn weer een lange rit te wachten, want de prijs die hij gewonnen heeft is een treinreis naar Wenen. "Dan ga ik misschien wel met de nachttrein. Dan kan ik ook nog wat uurtjes slapen", lacht hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!