Deze adrenalinejunkie brak al van alles, maar aan stoppen dacht hij nooit

21 september om 12:05 • Aangepast 29 september om 02:02
nl
Om een goede shorttracker te zijn, is er geen ruimte voor angst. Daar kan Hugo Bosma over meepraten. De 22-jarige Bosschenaar liep al verschillende zware blessures op, maar telkens knokte hij zich terug. “Of ik voorzichtiger ben geworden? Nee joh, ik ga er altijd vol voor.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Als we vragen hoe Hugo zichzelf zou omschrijven, zegt hij zonder nadenken ‘adrenalinejunkie’. “Ik hou van snelheid en ben bijvoorbeeld groot fan van de Formule 1. Een paar jaar geleden heb ik een parachutesprong gemaakt en dat was zeker niet mijn laatste keer. De spanning is zo mooi, je hart zit in je keel. Vorig jaar wilde ik een cursus parachutespringen doen, maar helaas werd ik een dag ervoor ziek.”

Shorttrack is niet zonder gevaren, blijkt wel uit het lijstje dat Hugo uit zijn hoofd opnoemt. “Ik heb bij de junioren twee jaar achter elkaar mijn been gebroken. Bij een val had ik een hersenschudding en die werd niet goed behandeld. Daardoor heb ik een jaar vergooid. Een jaar later liep ik weer een hersenschudding op, waar ik wel goed van herstelde. En ik heb die blessure later nog een keer gehad.”

“Ook heb ik bij het WK junioren mijn sleutelbeen gebroken. Daarnaast ben ik op de fiets aangereden door een auto en een knieblessure opgelopen. Blessuregevoelig wil ik mezelf niet noemen, het waren vervelende momenten.”

"Trainen, mijn appartement en de supermarkt, dat is mijn leven."

De Brabander twijfelde na iedere blessure geen moment om terug te keren. “Shorttrack is mijn grote passie. Het spel, de snelheid en de spanning trekken me aan. Ik ben erg toegewijd. Trainen, mijn appartement in Heerenveen en de supermarkt, dat is grotendeels mijn leven”, zegt hij lachend.

Financieel is het weleens lastig geeft hij eerlijk toe. “Vooralsnog heb ik geen A-status en daarmee geen inkomsten. Het is lastig om afhankelijk te zijn van je ouders, maar ik ben zeer gemotiveerd om het te redden in de topsport. Al is geld zeker niet mijn belangrijkste motivatie, ik doe het vooral uit liefde voor de sport.”

Om te zorgen dat er toch wat geld binnenkomt, is Hugo zijn eigen social media-bedrijfje begonnen. “Niet dat het al supergoed loopt, maar ik vind het leuk om mijn eigen geld te verdienen. Naast shorttrack is het een leuke invulling van mijn tijd.”

Het NK in Leeuwarden komende zaterdag en zondag is de start van het nieuwe seizoen voor de shorttrackers. Het doel van Hugo is om nieuwe stappen in zijn ontwikkeling te zetten. “Ik wil graag een plekje veroveren in het team voor de World Cups. Daarin kan ik meer ervaring op doen. Mijn droomdoel is een ticket voor het EK of WK.”

"Als je valt, voel je je vier keer zo slecht."

Zowel individueel als met het team wil hij naam maken als shorttracker. “Natuurlijk wil je individueel prijzen winnen, je kunt daarvoor alleen naar jezelf kijken. Met een team winnen maak de winst extra lekker. Maar als je bijvoorbeeld valt, dan voel je je ook vier keer zo slecht.”

Veel van zijn concurrenten zijn tevens vrienden. “We gunnen elkaar allemaal het beste. Maar als de bril en helm opgaan, dan is het ieder voor zich.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!