Video

Visboer is uit het niets zijn plekje op plein kwijt: 'Mijn bloed kookt'

20 september 2023 om 16:49 • Aangepast 29 september 2023 om 02:02
nl
Visboer Zilvester sloeg vorige week vrijdag van verbazing achterover. Door nieuwe regelgeving is hij zijn vaste plek op het Eindhovense Cassandraplein na tientallen jaren kwijt. Een frietboer staat nu op die plek.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Zilvester Koelewijn kwam onlangs met zijn viskraam naar het Cassandraplein. Totdat er een frietkar aankwam en de frietboer beweerde dat Zilvester op zijn plek stond. Er ontstond een verhitte discussie, die zo hoog opliep dat er drie handhavers moesten komen om de boel te sussen.

De frietboer bleek later gelijk te hebben, tot grote verbazing van Zilvester. De gemeente had nieuwe regels ingevoerd, waardoor Zilvester zijn vaste plek op vrijdag kwijt is. De visboer beweert dat hij nooit geïnformeerd is over een nieuwe regelgeving van de standplaatsen.

“Mijn bloed kookt”, vertelt de visboer aan Studio040. Hij staat er al meerdere jaren en betaalt voor zijn vergunning per kwartaal. “Als je gewoon betaalt, is het toch normaal dat de plek van jou is.”

Nieuwe regelgeving
Door het groeiende aantal foodtrucks en meerdere klachten van ondernemers, besloot de gemeente om haar regelgeving te veranderen. Vroeger konden ondernemers een vergunning kopen voor een vaste standplek. Maar nu zijn er vooral flexibele standplaatsen, zo wil de gemeente meer ruimte maken voor die foodtrucks. Dat is eerlijker, vindt de gemeente.

Maar hierdoor wordt een vaste staanplek, zoals die van Zilvester, niet meer toegekend. De eigenaar van een oliebollenkraam was eerder ook al de dupe van de nieuwe regels.

Begrip
Ook de eigenaar van de frietkraam is verbaasd over de situatie. "Wij hebben gewoon een boeking gedaan voor deze plek, niet wetende dat hier een visboer stond”, reageert Wil Spoorenberg.

De frietboer kwam met zijn vrouw aan op het plein en zag opeens een viskraam staan. "Zij ging verhaal halen en werd uitgekafferd door de visboer. We hebben de gemeente gebeld en zijn die dag weggebleven.” Ondanks alles heeft Spoorenberg wel begrip voor de concurrent. “Ik begrijp hem 100 procent, het is de schuld van de gemeente. Als hij mij normaal had benaderd waren we er zeker uitgekomen.”

Vraagtekens
Veel bewoners en vaste klanten hebben hun vraagtekens bij de komst van de frietboer. “Vijftig meter verderop zit een friettent, dat is toch belachelijk”, zegt een klant, die al jaren naar het Cassandraplein komt om vis te halen.

“Zilvester moet blijven”. De friettent op de hoek bij het Cassandraplein is ook niet blij met het arriveren van de frietverkoper. “Ik snap dat de visboer zo boos is, ik ben ook helemaal niet blij”, vertelt eigenaar Elly Zhang. “Wij zitten hier al drieëntwintig jaar." Overigens is frietbakker Spoorenberg het niet eens met de argumenten van de twee andere verkopers. “Als er niemand naar de snackbar komt, ligt de oorzaak bij de snackbar.”

Zilvester legt uit dat er een ongeschreven regel is tussen zijn collega’s dat je niet op elkaars staanplaats gaat staan. “Veel mensen hebben al gezegd, dat ik ergens anders moet gaan staan. Dat wil ik niet, daar staan mijn collega’s.”

Hij zegt dat hij niet op de hoogte is gebracht door de gemeente over de nieuwe regels. De gemeente kon dinsdag niet reageren op het geval van het Cassandraplein.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!