Geen sportauto of Rolex voor shorttracker Daan Kos: 'Het is geen vetpot'

27 september om 18:00 • Aangepast 17 november om 02:01
nl
Verwacht geen sportauto voor de deur of een Rolex om de pols van shorttracker Daan Kos. “De beste vijf shorttrackers van Nederland krijgen een A-status en daarmee salaris. Ik heb een selectiestatus en verdien daarmee 300 euro per maand. Met deze onkostenvergoeding kan ik mijn appartement in Heerenveen betalen. Supertof dat ik hier kan wonen, want ik train twee keer per dag in Thialf.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De Bredase sporter komt tijdens een interview op een bankje voor schaatsstadion Thialf in Heerenveen rustig over. Maar eenmaal de schaatsen aan en de helm op het hoofd, gaat een knop om bij de 20-jarige shorttracker. Daan verandert dan in een snelheidsduivel. "Shorttrack kan gevaarlijk en risicovol zijn. De spanning en adrenaline maken de sport zo gaaf."

Naast het schaatsen studeert Daan biologie. “Vorig jaar bij de junioren ging dat best goed, maar het is nu vooral een kwestie van heel erg plannen. Het is fingers crossed en hopen dat het goed blijft gaan. Ik wil er in ieder geval mee doorgaan, al ligt de focus op shorttrack.”

"Als ik iets nodig heb, moet ik vooral mijn ouders lief aankijken."

Maar de combinatie betekent wel dat hij geen tijd heeft voor een baantje. “Mijn schema is vol. Een vetpot is het dus zeker niet. Als ik iets nodig heb, moet ik vooral mijn ouders lief aankijken."

Gelukkig krijgt Daan de kosten voor deelname aan toernooien door de bond vergoed, nu hij bij het Nederlands team zit. "Ik hoop in de toekomst een A-status te bemachtigen, zodat ik mijn eigen geld kan verdienen en op toernooien prijzengeld in de wacht kan slepen.”

Rijk zal hij nooit worden met zijn sport, maar dat is ook niet waarom hij voor shorttrack koos. “Het is een hele opoffering, maar ik steek er zoveel tijd in vanwege mijn liefde voor de sport. Het is bovendien mooi om je land te mogen vertegenwoordigen en als je goed presteert kom je op schitterende plekken in allerlei werelddelen. Zo heb ik dit jaar al meegedaan aan het EK in Polen.”

"Shorttrack is leuker en spectaculairder dan schaatsen."

Wat maakt shorttrack nou zo leuk om er zoveel voor te doen en te laten? “Ik ben als jonge jongen begonnen met langebaanschaatsen, maar dat ging niet hard genoeg. Shorttrack vind ik leuker, het is spectaculair en af en toe een gestoorde sport. Je moet technisch goed zijn om überhaupt door de bochten te komen. Tactiek is ook erg belangrijk. Als je als kip zonder kop gaat rijden, zullen je tegenstanders je altijd voorbij rijden. Het hele spelletje is interessant.”

Daan beseft dat hij als benjamin in de mannengroep nog veel te leren heeft. “Bij de junioren was een plekje in de selectie altijd mijn doel, supergaaf dat het is gelukt. Ik ben leergierig en kan veel leren van de ervaren rijders in onze groep. Het is aan mij om me verder te ontwikkelen en de mannen met ervaring te verslaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!