Video

Anouks graffiti fleurt vondelingenhuis op en de buurt vindt het prachtig

23 september om 08:00 • Aangepast 4 oktober om 02:03
nl
Voor jonge kunstenaars is het moeilijk om aan de bak te komen, maar in Den Bosch krijgt de 18-jarige Anouk Brand haar eerste grote kans. Omdat er bij het oude vondelingenhuis verbouwd wordt, mag zij de kale bouwschotten beschilderen. En daar zijn de buren zo blij mee, dat ze door alle complimenten zelfs een beetje vertraging heeft opgelopen.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

"Ja, goh, ik vind het prachtig", staat een straatbewoner verwonderd naar het werk te kijken. Hij heeft zijn helmpje nog op en stapt hij van zijn elektrische fiets. Het is een wat oudere man, die een paar huizen van het monumentale vondelingenhuis vandaan woont. "Ik had het nog niet gezien." Hij kijkt naar het monumentale vondelingenhuis in de Clarastraat, waar de komende maanden flink aan gebouwd wordt.

Het gebouw, dat in de steigers staat, wordt omringd door houten bouwplaten. Ze zijn hemelsblauw gespoten met graffitibussen. Het is een blauwe lucht, met hier en daar een wolkje en een grote groep met ooievaars. "En waarom de ooievaars?", vraagt de passant. "Denk eens na, wat dit voor gebouw is", lacht zijn buurman.

Het werk is een eerbetoon aan de vondelingen, die ooit verbleven in het vondelingenhuis. Kunstenares Anouk, die uit Dordrecht komt, vindt het mooi om de geschiedenis van het gebouw in haar werk terug te laten komen. Ze ziet het als het teruggeven van een verhaal aan een stad. "Het is nu mijn derde dag, dus het duurt iets langer dan gepland. Maar er komen zo veel mensen om een praatje te maken of een compliment te geven, dat dat ook wel heel veel energie geeft."

"De kunstwereld blijft van oudsher een mannencultuur."

Anouk werd voor het project gevraagd door de Bossche instantie Kings Of Colors, die jonge kunstenaars een springplank willen bieden. "Juist jong, maar ook juist vrouw", zegt voorzitter Roos Giethoorn. "Er zijn namelijk wel steeds meer vrouwen, maar de de kunstwereld blijft van oudsher een mannencultuur."

En dat merkt Anouk ook. Het is voor een beginnend kunstenaar soms enorm aanpoten. Ze komt pas net kijken, maar mentors kunnen daar enorm bij helpen. Mensen die haar een podium bieden. Want wat nu begint met een schildering op een bouwplaat, kan zo misschien wel uitgroeien tot een groot werk op de zijkant van een flat of hoekhuis. "En dat zou toch wel heel vet zijn", vindt Anouk.

De mural in de Clarastraat
De mural in de Clarastraat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!