Gleb vluchtte uit Oekraïne om hier te studeren: '4 uur per dag in de trein'

26 september om 10:08 • Aangepast 6 oktober om 02:01
nl
Gleb Kupriianov werd zondag zeventien, maar hij hoopt zijn belangrijkste verjaardagscadeau nog te krijgen. De uit Oekraïne gevluchte jongen zou heel graag een kamer in Den Bosch willen hebben. Gleb woont nu nog in Dalfsen bij Zwolle, maar studeert in de hoofdstad van onze provincie. "Om op tijd in de collegebanken te zitten, moet ik om vijf uur opstaan."
Profielfoto van Lois Verkooijen
Geschreven door
Lois Verkooijen

Samen met zijn ouders kwam Gleb vorig voorjaar naar Nederland. Hoewel ze een tijdje bij hem waren, zijn ze nu teruggekeerd om hun landgenoten te ondersteunen. Zijn moeder is psycholoog en zijn vader fysiotherapeut.

"Als ik terug ga naar Oekraïne moet ik het leger in."

"Mijn vader helpt mensen daar fysiek en mijn moeder helpt hen mentaal", vertelt Gleb. Hoewel hij zelf ook graag zou willen helpen, is het voor hem te riskant om terug te keren naar Oekraïne. "Ik zou waarschijnlijk het leger in moeten. Bovendien is het onzeker of ik later nog uit Oekraïne zou kunnen vertrekken, mocht ik dat willen."

Gelukkig voelde Gleb zich al snel thuis in Nederland. "Ik heb een heel goede docent in Dalfsen, hij leert me Nederlands", deelt hij enthousiast. "En ik speel graag piano. Ik was daar in Oekraïne al mee begonnen, maar ik heb de afgelopen anderhalf jaar in Nederland grote stappen gemaakt", zegt Gleb, die als vrijwilliger piano- en orgelconcerten verzorgt.

Gleb wil hier ook aan zijn toekomst werken. Daarom is hij in Den Bosch, aan Avans Hogescholen, international business gaan studeren. Deze vierjarige opleiding is een uitdaging, vooral door het heen en weer reizen vanuit Zwolle. "Een enkele reis met de trein duurt ruim twee uur. Vaak moet ik om 5 uur 's ochtends opstaan om op tijd bij de lessen te zijn en kom ik laat thuis. Het is bijna niet vol te houden." Daarom zoekt hij al enige tijd naar een kamer in Den Bosch.

"Ik hoop op een gastgezin met wie ik bordspellen kan doen."

En dat valt nog niet mee, want als internationale student heeft hij geen breed budget. Julia Reijers uit Voorschoten komt daarom voor hem op. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zet ze zich in voor mensen die naar buurland Moldavië zijn gevlucht. Zo kwam ze, via via, in contact met Gleb. "Een heel vriendelijke, talentvolle en muzikale jongen", vindt ze hem. "Hij is op zoek naar gastgezinnen die hem met een kamer kunnen helpen."

Gleb is dankbaar voor Julia's hulp: "Het is haast onmogelijk om zelf een kamer te vinden. Julia heeft een groot netwerk", vertelt hij. Hij hoopt op een warm gezin met wie hij een goede band kan opbouwen. "Met mijn eigen gezin spelen we vaak bordspellen. Sinds zij terug zijn naar Oekraïne, mis ik dat enorm. Ik hoop dat nu te vinden bij een gezin dichtbij Den Bosch, zodat ik bovendien niet meer zo ver hoef te reizen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!