KRAAK VRAAGT DOOR

John Frenken (BBB): 'Er vielen harde woorden in de fractie'

27 september 2023 om 15:17 • Aangepast 6 oktober 2023 om 02:00
nl
Fractievoorzitter John Frenken van de Boer Burger Beweging (BBB) in Brabant voelde zich op 14 juni keihard op zijn vingers getikt door zijn fractie. Dat zegt hij het TV-programma 'KRAAK vraagt door' van Omroep Brabant, dat woensdag wordt uitgezonden. "Er zijn harde woorden gevallen," zegt hij. Frenken besprak die avond het bestuursakkoord dat hij met VVD, GroenLinks en PvdA had gesloten. "Ik stond daar achter," zegt hij. Maar de fractie dacht er anders over.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

En Frenken kon ze niet overtuigen. Met als resultaat dat BBB als grootste fractie in Provinciale Staten nu in de oppositie zit. John Frenken snapt dat dat teleurstellend is voor de kiezers van BBB. "Maar", zegt hij "ook als we wel hadden meegedaan zou de wereld niet van de ene op de andere dag anders zijn."

Maar ook voor Frenken was het een bitter pil, bekent hij. "Van de euforie van de overwinning op 15 maart naar de mislukte onderhandelingen, erger kun je het niet hebben." Ook politiek kwam hij daardoor weer met twee benen op de grond. Het idee dat hij gedeputeerde zou worden was al redelijk ver ingedaald. Nu is hij met zijn elf collega's veroordeeld tot het politieke handwerk in de oppositiebanken.

Het ergste is nog dat Frenken dat zichzelf aanrekent. "Ik heb gefaald", zei in juni al. Maar in welk opzicht dan? Heeft hij zijn fractie niet voldoende geïnformeerd tijdens de drie maanden durende onderhandelingen? "Ik denk eigenlijk wel dat het daar op neer komt", reageert Frenken.

Hij zegt dat het niet heeft geleid tot verstoorde verhoudingen in de fractie. Maar ook is het laatste woord er nog niet over gezegd. "Er moet over gesproken worden", vindt hij. "Want je kunt opnieuw in zo'n situatie terecht komen, en hoe doe je dat dan: goed communiceren?"

Frenken heeft nog overwogen zich kandidaat te stellen voor Tweede Kamer, maar hij heeft toch besloten zich te concentreren op de Brabantse politiek. Het trauma van de mislukte onderhandelingen wil hij achter zich laten. "Het heeft weinig zin te gaan zitten treuren bij de rokende puinhopen. Beter is het vooruit te kijken en er iets van te maken."

'KRAAK vraagt door' wordt elke woensdag uitgezonden om 17.15 en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!