Video

Bushokje en gevel geramd: bussen moeten verdwijnen uit binnenstad Den Bosch

27 september 2023 om 21:17 • Aangepast 6 oktober 2023 om 02:00
nl
Een meerderheid van de gemeenteraad van Den Bosch wil dat bussen verdwijnen uit de binnenstad. Directe aanleiding voor de discussie in de raad is een aantal ongelukken, waarbij een bushokje aan diggelen werd gereden en een pui van een winkel werd geramd.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Afgelopen augustus ging het in een paar dagen tijd twee keer mis. Op een paar honderd meter van elkaar reed een bus zich klem tegen de gevel van een chocoladewinkel. Eerder ramde een bus een bushokje. Daar ging het een jaar eerder ook al mis: toen raakten zes mensen gewond door rondvliegend glas. Reden voor meerdere partijen in de gemeenteraad om bij het stadsbestuur aan de bel te trekken.

De boosdoeners zijn de stadsbussen en de transferiumbussen, die door de smalle straten van de binnenstad moeten manoeuvreren. Met die transferiumbussen kunnen bezoekers van het centrum aan de rand van de stad parkeren om vervolgens met de bus naar het centrum te worden gebracht.

Overstappen op kleinere busjes
Als het aan de gemeenteraad ligt, komen er nieuwe bushaltes aan de rand van het centrum, zodat de bussen niet meer door de smalle straatjes hoeven. Wethouder Roy Geers plaatst een kanttekening: "Het succes van het transferium komt wel doordat de bus zo ver de stad in rijdt en mensen voor de winkels worden afgezet." Overstappen op kleinere busjes is één van de opties die in de gemeenteraad werd genoemd.

2026
Het is de bedoeling dat in 2026 geen grote bussen meer door de binnenstad rijden. "We moeten niet overhaasten", zei de wethouder tijdens de discussie met de raad. Voor die tijd moeten er bijvoorbeeld nieuwe bushaltes worden gebouwd.

Dit bushokje werd twee keer in een jaar tijd aan diggelen gereden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!