Dakar-deelnemers presenteren zich weer aan het publiek: 'Iedereen is erbij'

3 oktober 2023 om 16:00 • Aangepast 12 oktober 2023 om 02:00
nl
Na drie jaar van afwezigheid kunnen Brabantse liefhebbers van de Dakar Rally eindelijk weer van dichtbij genieten van ronkende trucks, buggy's, auto's en motoren. Op het E3-strand in Eersel wordt namelijk op 12 november de eerste Dutch Dakar gehouden, een groot evenement waar deelnemers hun kunsten tonen aan het publiek dat ook de voertuigen van dichtbij mag bewonderen. De Dutch Dakar is een alternatief voor de Preproloog, waarvan niet duidelijk is of die wel of niet doorgaat.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Als winnaar van de Dakar Rally 2023 zal trucker Janus van Kasteren uit Veldhoven ongetwijfeld een grote trekpleister zijn op de eerste Dutch Dakar. En waarschijnlijk ook Anja van Loon die op 12 november met haar compleet nieuwe vrouwenteam op de vrachtwagen een thuiswedstrijd rijdt in Eersel.

"Ze zijn er allemaal bij", zegt organisator Roel Engel van de Dutch Dakar uit Son. "Want alle Nederlandse deelnemers hebben toegezegd te komen. Van alle Brabanders tot en met Tim en Tom Coronel in hun buggy."

"Het wordt een zeer uitdagend parcours met hoge bulten."

De Brabantse Dakar-fans zullen er blij mee zijn, want het is alweer drie jaar geleden dat ze hun helden in aanloop naar de zwaarste rally ter wereld in eigen provincie door het zand zagen scheuren. Door corona ging het feest in 2021 en 2022 niet door en vorig jaar werd de traditionele Preproloog van Eersel verplaatst naar Markelo omdat vergunningen niet rond kwamen. In Overijssel ging er op het laatste moment ook een streep doorheen.

De organisatie van de Dutch Dakar staat helemaal los van dit alles en komt met een eigen evenement. Hiermee wordt een mooie traditie in ere hersteld, want het voorstellen van de Nederlandse deelnemers aan de Dakar Rally gebeurt al sinds 2003 in Brabant. Eerst in Valkenswaard en later in Eersel.

"Op het E3-strand wordt een mooi parcours uitgezet dat goed zichtbaar is voor alle bezoekers", vertelt Engel. "Er worden tijdens de dag een training, een kwalificatie en een finale gereden. Saoedi-Arabië kunnen we niet nabootsen omdat duinen waaizand zijn, maar we gaan wel met grote bulldozers zand verplaatsen om hogere bulten te creëren. Het wordt een zeer uitdagend parcours."

"Iedereen mag vrij rondlopen in het bivak en met coureurs en navigators kletsen."

Maar er is meer. "Er wordt een bivak ingericht zoals dat ook straks in Saoedi-Arabië te zien is", vervolgt Roel Engel, die zelf al heel wat Dakar Rally's meemaakte. "Alle teams stellen hun wedstrijd- en servicevoertuigen op en daar mag iedereen vrij rondlopen om met coureurs en navigators te kletsen."

"Het leuke is ook dat er tijdens de Dutch Dakar gewoon aan de voertuigen gesleuteld wordt door de monteurs, want ik geloof nooit dat alles heel blijft. Het zal een laatste test zijn voordat de wagens op de boot naar Saoedi-Arabië gaan."

Volgens Roel Engel zal de Dutch Dakar op 12 november het enige moment zijn waarbij het Nederlandse publiek de Dakar-deelnemers in eigen land in actie kan zien. Maar wellicht komt er, ondanks de vele problemen van vorig jaar, toch concurrentie. "Er hangt wat in de lucht", zegt William Zweerts, organisator van de Preproloog die vorig jaar dus de mist in ging. "Ik noem nog geen plaatsnaam, want we kunnen niets communiceren voordat de gemeente akkoord geeft. Meer kan ik er niet over zeggen."

Anja van Loon voor de eerste keer in de racetruck.
Anja van Loon voor de eerste keer in de racetruck.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!