Natasha en Mirjam knappen huizen op in Oekraïne: 'Ze zijn heel dankbaar'

28 september om 22:00 • Aangepast 12 oktober om 02:01
nl
De oorlog duurt nog steeds voort, maar intussen gaat ook het gewone leven in Oekraïne door. Natasha en Mirjam reisden naar het getroffen land om daar een week lang huizen op te knappen en activiteiten te organiseren voor mensen in een opvanghuis.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De reis wordt georganiseerd door de stichting Hope4Ukraine. "Een vriendin van mij is al eerder mee geweest met een van hun reizen en wees me erop", zegt Natasha Wiekmeijer uit Eindhoven. Het is haar eerste keer in Oekraïne. Dat is anders voor Mirjam Wubs (31) uit Cuijk die er al verschillende keren was voordat de oorlog begon.

De twee vrouwen kenden elkaar voorafgaand aan de reis niet. Mirjam: "In Nederland hebben wij het zo luxe en dat vinden we normaal. We willen meer en meer. Door hier onze handen uit de mouwen te steken, word je met je neus op de feiten gedrukt. Wat wij hebben is helemaal niet normaal. Wij zijn bevoorrecht", vertelt ze.

"We zijn behang aan het schrapen"

In Irpun, een van de voorsteden van Kiev, zijn veel huizen beschadigd door bommen en raketten. "De ene groep heeft veel puin geschept. Wij zijn nu behang aan het schrapen. Ook proberen we in de tuin een pad vrij te maken om het puin te kunnen opruimen," zegt Mirjam.

"In het opvangcentrum hebben we gisteren kralenkettingen gemaakt samen met de vrouwen daar. En we hebben gevolleybald."

De Oekrainers zijn heel dankbaar voor de komst van de groep Nederlanders, vertellen ze beiden. "In het huis dat we nu opknappen woont een 54-jarige vrouw alleen. Die vertelde dat ze negen dagen lang met tien anderen in een piepkleine schuilkelder zat, terwijl huizen gebombardeerd werden. Ze is zo blij met onze hulp dat ze bananenbrood heeft gebakken", aldus Natasha.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!