Video

Nachtegaal van Tuinzigt zingt Wilhelmus niet in T-shirt: 'Kan echt niet'

1 oktober 2023 om 09:00 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:06
nl
Angela van Rijthoven is al weken aan het oefenen voor de Bredase Singelloop. Niet om mee te rennen, maar om te zingen. Ze is namelijk gevraagd om zondag het Wilhelmus te laten horen voor de start van het NK halve Marathon, zoals verplicht gesteld door de atletiekbond. De zangeres die ook wel de 'Nachtegaal van Tuinzigt' wordt genoemd, kreeg van de organisatie een sportjack en een T-shirt opgestuurd, maar dat vindt ze niet kunnen.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Voor het zingen van het Wilhelmus moet Angela van Rijthoven wel een klein beetje uit haar comfort zone komen. Het klassieke volkslied ligt een heel eind af van haar eigen repertoire dat veel meer swingt. Ze is dan ook kritisch op zichzelf als ze oefent.

"Wilhelmus van Nassouwe", zo zet ze uit volle borst in, "ben ik van... nee, dit is echt ruk." Als ze daarna opnieuw begint, klinkt het prachtig.

"Het Wilhelmus komt hier ongeveer 3000 keer per dag voorbij."

In de volksmond wordt ze niet voor niets de 'Nachtegaal van Tuinzigt' genoemd, naar de Bredase wijk waar ze woont. "Ik vind het best spannend", vertelt Angela over haar optreden van zondag. "Ik zing alleen het eerste couplet, maar die 1 minuut en 23 seconden moeten wel goed zijn. Dat is belangrijk en daar gaat best veel tijd in zitten. Geeft niet, want het is bijzonder om te doen."

Het vraagt daarom de juiste voorbereiding. "De dagen voorafgaand eet ik goed en zorg ik voor weinig stress. En ik drink ook even geen wijntje, haha. Mijn stem moet natuurlijk goed zijn en dat is in de herfst met al die verkoudheden toch al lastig."

"Oefenen doe ik eigenlijk altijd tussen de bedrijven door", vervolgt Van Rijthoven lachend. "Op de fiets of hier in huis, het Wilhelmus komt per dag ongeveer 3000 keer voorbij. Er zijn maar een paar momenten dat ik serieus voor de spiegel sta en echt geconcentreerd bezig ben. Dan let ik op de techniek en of alles zuiver is. Dat ik het geluid kan produceren dat ik in mijn hoofd heb."

"Ik ga toch niet het Wilhelmus zingen in een T-shirt."

Angela heeft goed nagedacht over haar optreden. Zo heeft ze echt werk gemaakt van haar kleding. "Ze hebben van de Singelloop mijn kledingmaat opgevraagd zodat ze me een sportjack en een T-shirt konden sturen. Dat is met de beste bedoelingen, maar ik ga toch niet het Wilhemus zingen in een T-shirt. Dus ben ik naar mijn vaste couturier Victor gegaan en die heeft een prachtige oranje jurk voor mij met allemaal laagjes zijde."

Angela gaat ook haar eigen draai geven aan de uitvoering van het volkslied. "Na wat oefenen kwam ik er achter dat het klassieke van het Wilhelmus niet zo bij mij en mijn stem past", legt ze uit. "Ik ben daarna naar verschillende uitvoeringen van andere artiesten gaan luisteren en merkte dat die hun eigen herkenbare elementen erin stopten. Ik ben jazzzangeres dus dat sausje komt er wel overheen."

Angela oefent het Wilhelmus ook met de Lax Vox methode.
Angela oefent het Wilhelmus ook met de Lax Vox methode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!