Video

Klimaatactivisten bekladden ING-kantoor in Eindhoven met smurrie

30 september 2023 om 13:08 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:07
nl
Vastgeketend en met olie op de wangen zitten de demonstranten van Extinction Rebellion zaterdagmiddag bij het ING-kantoor in de Eindhovense binnenstad. Ze houden een protest tegen fossiele subsidies en de fossiele industrie. De demonstranten hebben de ramen van het gebouw met een goedje van maizena, kleurstof en water besmeurd.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

'Tem de leeuw', is er met graffiti op de grond gespoten. De actie is in het verlengde van de protesten die de afgelopen weken plaatsvonden op de A12. bij Den Haag. Klimaatorganisatie Extinction Rebellion vindt dat de overheid moet stoppen met fossiele subsidies, omdat het investeren in olie, kolen en gas uiteindelijk slecht is voor het milieu. "Maar niet alleen de overheid heeft hierin een verantwoordelijkheid, ook banken hebben dat", zeggen de activisten.

Investeren in fossiele industrie
ING investeert jaarlijks vijf miljard in de fossiele industrie, wat een doorn in het oog is van de klimaatorganisatie. De bank heeft weliswaar al een paar projecten rondom olie- en gaswinning afgebouwd, maar dat gaat volgens de klimaatdemonstranten te langzaam. Het langzaamst van alle banken, vinden ze. "We roepen ING daarom op om haar verantwoordelijkheid te nemen en om per direct te stoppen met de financiering van de fossiele industrie", schrijven ze.

Het besmeuren en bezetten van het ING-kantoor in Eindhoven is onderdeel van een landelijke actie. Ze geven de olie 'symbolisch terug aan de ING' en bekladden de ramen. Dat lijkt in eerste instantie op echte olie, maar blijkt een mengseltje van maïszetmeel, water en kleurstof te zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!