Video

Hooibrand in Den Bosch laait weer op, opnieuw veel rook

2 oktober 2023 om 10:50 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:06
nl
De hooibrand in het Bossche Broek, die zondagavond voor rook- en stankoverlast zorgde in Den Bosch, laaide maandagochtend opnieuw op. Daarbij kwam veel rook vrij. De brandweer is de hele ochtend bezig geweest met het blussen. Aan het begin van de middag was de brand uit.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De brandweer was zondag tot in de nacht bezig met blussen. Er was maandag minder rook te zien, maar de rook trok wel weer richting het centrum. Het Bossche Broek ligt aan de rand van de stad.

Maaisel
Het gaat specifiek om een heel grote stapel maaisel. Zondag vroeg in de avond vatte die vlam bij het Bossche Broek bij Den Bosch. Dat veroorzaakte grote stinkende rookwolken die over de stad trokken.

Rond een uur 's nachts was de situatie onder controle. Maandagochtend begon het maaisel weer wat te smeulen en trok de rook weer op. De berg gemaaid gras ligt aan de Donkerhooiweg, middenin het Bossche Broek.

Oorzaak waarschijnlijk nooit duidelijk
Wat de brand heeft veroorzaakt, is niet duidelijk en zal waarschijnlijk ook nooit duidelijk worden. "Het zou door broei kunnen komen", liet de brandweer zondag weten. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, geeft maandag aan broei echter wel gek te vinden voor deze periode van het jaar. Naar de oorzaak van de brand doet Staatsbosbeheer volgens haar echter geen onderzoek en datzelfde geldt voor de Veiligheidsregio.

Staatsbosbeheer houdt de situatie in het Bossche Broek momenteel scherp in de gaten. "Dit wil je niet nog een keer", geeft de woordvoerder aan. Reden waarom er volgens haar nu wordt bekeken of het maaisel eerder dan gepland kan worden opgehaald. De stapel maaisel zou pas over een paar weken worden opgehaald, nu is het de bedoeling dat de berg nog deze week wordt opgeruimd.

Hier is te zien hoe de rook zondag richting de binnenstad trok.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!