Anne vindt mortiergranaat: 'Steek niet zomaar spade in de grond'

2 oktober 2023 om 21:00 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:05
nl
De kale maisakkers vormen iedere herfst weer een uitdagend jachtveld voor speurders met een metaaldetector. Ook voor Anne en Jeroen uit Tilburg. Zaterdagavond kamden ze de bodem uit rond Berkel-Enschot. Ze vonden een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kan niet genoeg hiervoor waarschuwen: "Munitie is munitie, het blijft ook na 80 jaar gevaarlijk."
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"We zijn zaterdagavond in het donker met onze metaaldetectoren op pad gegaan. Dat vinden we leuk om te doen", zegt Jeroen van Gool. Hij en zijn vriendin Anne Boeder uit Tilburg gingen een paar honderd meter verderop in het naburige Berkel-Enschot speuren op een akker waar overdag het mais was gehakseld.

"Ik haal laag na laag met grond weg."

"We gaan voor munten, liefst gouden. Maar deze keer vonden we binnen een paar minuten twee kogels" , zegt Jeroen. Terwijl hij de vondst onderzoekt, is Anne al een stuk verder. Als haar detector begint te piepen, is dat het sein om te gaan graven. "Ik ben me bewust van de risico's. Dus ik steek niet zomaar een spade in de grond. Ik haal laag na laag met grond weg", zegt Anne.

"Toen ik eraan kwam, had ze al iets in haar handen. We kwamen allebei al snel tot de conclusie dat het een bom was of zoiets", herinnert Jeroen zich. Het tweetal belde de politie, die belde met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en toen werden foto's uitgewisseld met een explosievenexpert. Jeroen en Anne kregen het advies om de mortier met zand af te dekken en de vindplek te markeren.

Het aantal explosieven uit de Tweede Wereldoorlog dat wordt gevonden, neemt ieder jaar een beetje af. De EOD krijgt jaarlijks zo’n 2.500 meldingen van explosieven en diverse meldingen van verdachte pakketjes en geïmproviseerde explosieven. Het overgrote deel bestaat uit gevonden oorlogsmunitie. Meestal loopt dat goed af, soms ook niet. Vooral als mensen oude, verroeste oorlogsmunitie mee naar huis nemen.

In Brabant liggen de meeste onontplofte projectielen in en rond de plaatsen Eindhoven, Overloon, Gilze en Rijen, Woensdrecht en Kapelsche Veer. Gebieden waar veel gevochten is.

"Die mortier is wel mijn grootste vondst tot nu toe."

Op zondag en maandag zijn Jeroen en Anne nog een kijkje gaan nemen op de akker. Het explosief is intussen weggehaald. Wat rest is de herinnering aan een opwindende zoektocht in het donker. "We zoeken drie tot vier keer per week", vertelt Anne. Op internet pluizen ze eerst de historie van een gebied uit. Dat maakt de kans op archeologisch succes wat groter. Vooral de Loonse en Drunense Duinen zijn bij het tweetal favoriet

"Ik heb wat munten gevonden die dateren van eind 16e eeuw. En een hoefijzer dat stamt uit de 17e eeuw", somt Anne op. "Maar die mortier is wel mijn grootste vondst tot nu toe. Om eerlijk te zijn, vind ik het best wel stoer." Helaas komt het explosief niet in haar privémuseum terecht. "Dat puilt na vier jaar speuren al behoorlijk uit", bekent ze lachend.

LEES OOK: Brabant ligt nog vol gevaarlijke bommen en granaten: 'De risico's nemen ieder jaar toe'

Foto: Jeroen van Gool
Foto: Jeroen van Gool

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!