Video

Schreeuw om aandacht voor depressieve jongeren: 'Erover praten helpt'

3 oktober 2023 om 11:15 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:05
nl
Een jongen of een meisje in een knalgele regenjas zit terneergeslagen voorovergebogen met het hoofd tussen de knieën. Dit beeld van 2,5 meter hoog en 4 meter lang vraagt sinds maandagmiddag in Breda om aandacht voor depressiviteit. Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder dertig jaar.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Als het beeld aankomt op het Kasteelplein, kijken veel mensen vreemd op. Het trekt onmiddellijk aandacht en de boodschap is bij de meeste voorbijgangers duidelijk.

Een jonge vrouw herkent zichzelf in het beeld. Ze was lange tijd depressief en kampte met zelfmoordgedachten. "Vooral die knalgele, bijna vrolijke jas. Want naar de buitenwereld wil je laten zien dat alles goed gaat. Maar van binnen worstel je met je zwarte gedachten. Je zit in je schulp. Maar juist door erover te praten met de juiste mensen kom je eruit."

"Hoe vaak vraag je iemand of het goed gaat?"

Een paar tienermeiden lopen het plein op en reageren meteen. "Ik denk dat het ook heel veel te maken heeft met social media. Wat mensen over je zeggen en denken. Door social media ga je heel erg aan jezelf twijfelen, of je wel goed genoeg bent. Ik vind het wel goed dat dit beeld daar aandacht voor vraagt."

"Veel mensen voelen zich alleen staan in deze maatschappij", zegt een andere passante. "Erover praten zal wel helpen, maar je hebt in de maatschappij een sociale verbondenheid nodig. We kijken te weinig naar elkaar om." En daar is kunstenares Saskia Stolz het helemaal mee eens: "Je kunt ook gewoon iemand vragen of het wel goed met hem of haar gaat. Een heel simpele vraag. Maar hoe vaak stel die aan iemand?"

De kunstenares wil depressiviteit bespreekbaar maken: "Gemiddeld maken 24 jongeren per maand in Nederland een einde aan hun leven. Het is echt een groot probleem dat veel jongeren niet goed in hun vel zitten. En als je daar niet goed mee omgaat, dan kan het dus verkeerd aflopen."

"Er zijn veel jongeren die zich ook niet goed voelen."

Het beeld moet het gesprek op gang brengen. "Het kan voor depressieve jongeren een aanleiding zijn om hulp te vragen. Als zij merken dat er veel leeftijdsgenoten zijn, die zich ook niet goed voelen, dan wordt de drempel wat lager om erover te gaan praten."

Stolz werkt samen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Uit hun cijfers blijkt dat vorig jaar 1916 Nederlanders kozen voor zelfdoding. In Brabant waren dat er 313, waarvan meer dan de helft mannen. Ook sprak de kunstenares met jongeren die kampen met depressiviteit. Deze verhalen zijn terug te vinden op een speciale website. Het beeld staat tot en met 16 oktober op het Kasteelplein in Breda.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!