Chatten of beeldbellen omdat er te weinig huisartsen zijn: 'Onvermijdelijk'

4 oktober 2023 om 17:00 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:05
nl
Huisartsenorganisatie Stroomz gaat de digitale huisarts inzetten om de enorme groei van mensen in de regio Eindhoven aan te kunnen. De 7000 patiënten van Stroomz Orion zijn als eerste aan de beurt. Ze gaan voortaan beeldbellen of telefoneren met een huisarts. Of ze krijgen een tekstberichtje van de arts. “Over tien jaar is dit normaal,” zegt Pascale Voermans, bestuurder van de Eindhovense huisartsenorganisatie Stroomz met honderd huisartsen en meer dan 200.000 patiënten.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Bij huisartsenpraktijk Stroomz Orion konden ze moeilijk mensen vinden voor de vacatures die openstonden. De digitale huisarts bleek de oplossing. De huisartsenorganisatie was in hightechregio Eindhoven al langer van plan om veel meer zorg digitaal te gaan verlenen. “Zo kunnen we hier meteen ervaring mee opdoen.”

De digitale huisarts moet een oplossing zijn voor de enorme druk op de zorg in de regio Eindhoven. Naast het huisartsentekort en de vergrijzing heeft de regio Eindhoven ook te maken met veel expats die hiernaartoe komen. “We zijn al heel lang bezig met allerlei vernieuwingen om de enorme zorggolf die over ons heen komt, op te kunnen blijven vangen.”

"85 procent kan digitaal worden afgehandeld."

Patiënten moeten voor spoedgevallen nog steeds het gezondheidscentrum of de huisartsenpost bellen. Voor vragen zonder spoed gebruiken ze een app waarin ze hun vraag stellen. Binnen een paar dagen krijgen ze een arts die met ze gaat beeldbellen of die telefoneert of een berichtje stuurt.

De 7000 patiënten van Stroomz Orion hebben voortaan te maken met de digitale huisartsenpraktijk Arene in Etten-Leur. “Ze zeggen dat 85 procent digitaal kan worden afgehandeld. We gaan ontdekken of dat ook hier geldt.” Arene gaat het een jaar doen.

Maar Eindhoven heeft ondertussen grootse plannen. De bedoeling is dat de stad een eigen digitale praktijk krijgt. “Dat kan een antwoord zijn op de groeiende bevolking in onze regio.”

De komende maanden gaat de Eindhovense digitale praktijk proefdraaien. “Op 1 januari willen we beginnen. Een heel belangrijk onderdeel is hoe je de mensen ondersteunt voor de digitale vaardigheden die er nodig zijn. Hoe maak je mensen wegwijs? Dat geldt ook voor onze professionals. Niet iedereen is heel digitaal vaardig.”

"Met dit soort stappen gaan mensen gaandeweg meer vertrouwen krijgen."

Stroomz gaat de eigen digitale huisarts straks inzetten in bijvoorbeeld vakantieperiodes. Of als er vacatures zijn die moeilijk ingevuld worden. En de digitale dokter is voor inwoners die geen huisarts hebben. “Heel veel mensen in deze regio hebben geen huisarts. Dat neemt alleen maar toe met de bevolkingsgroei.”

Zo wordt steeds meer zorg in Eindhoven digitaal. Patiënten krijgen straks geen assistente meer aan de lijn. “Kunstmatige intelligentie passen we nog helemaal niet toe in de huisartsenzorg. Er wordt onderzoek naar gedaan. Het zou mij niet verbazen als in de toekomst een chatbot de antwoorden gaat geven.”

Het digitaliseren is onvermijdelijk, volgens Pascale Voermans. “Nu al werkt 1 op de 6 Nederlandser in de zorg. Eigenlijk zou het gezien de zorgvraag 1 op de 4 moeten zijn. Dat kan gewoon niet. Met dit soort stappen raken mensen gaandeweg vertrouwd.” Ze wijst op het gebruik van de informatieve website Thuisarts.nl. “Voorheen belde iedereen voor al die vragen de huisarts. De digitale zorg gaat alleen maar toenemen."

"Er zullen mensen zijn die dit als een hoge drempel ervaren."

Veel meer mensen in Nederland gaan gebruik maken van de digitale huisarts. De Landelijke Huisartsen Vereniging ziet steeds meer initiatieven ontstaan. Volgens de woordvoerder kunnen digitale huisartsenpraktijken bijdragen aan een oplossing voor de druk op de huisartsenzorg. Wel is er enige terughoudendheid. “Digitale middelen kunnen nooit volledig het fysieke en persoonlijke contact vervangen.”

Een deel van de patiënten blijft de eigen huisarts overigens in levenden lijve zien laat Pascale Voermans van het Eindhovense Stroomz weten. “Als je mensen lichamelijk moet onderzoeken, kan het niet digitaal. Dat zal altijd nodig blijven. Daarnaast heb je ook groepen mensen die bij de huisarts blijven komen. Ik kan mij voorstellen dat iemand van 95 niet blij wordt van digitale zorg."

Voor wie het echt niet lukt met de digitale huisarts, kan nog naar de praktijk komen. "Er zullen mensen zijn die dit als een hoge drempel ervaren. Als het niet gaat, gaat het niet. Het zou mooi zijn als we al een deel van de zorg kunnen afvangen zodat er meer ruimte ontstaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!