Kakkerlakken teisteren straat in de Reeshof: ‘Ik slaap er slecht van’

10 oktober 2023 om 19:00 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:02
nl
In de Lombardijenlaan in de Tilburgse wijk Reeshof kampen bewoners met kakkerlakkenoverlast. Op de auto, in de rubbers en via het raam komen de beestjes ook de huizen binnen. Volgens de bewoners komen de kruipbeestjes uit heggen die hoognodig onderhouden moeten worden. En eigenlijk zou de gemeente zoiets op moeten lossen, maar die pogingen zijn tot dusver niet met succes. De beestjes kunnen ziektes en schimmels verspreiden en mensen kunnen allergisch zijn voor hun uitwerpselen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

"Het is de Duitse kakkerlak", zegt een van de bewoners stellig. En volgens de gemeente Tilburg is het een relatief nieuwe soort die ze in Nederland niet zo veel zien. In ieder geval zijn ze wat kleiner, sneller en komen op de warmte af. "Dus gaan ze op je auto zitten", vertelt de bewoner. "En als je dan 's ochtends de autodeur opendoet, zit de hele rand vol kakkerlakken. Met honderden beestjes op het dak."

"Toen het op z'n ergst was, heb ik een week de auto bij mijn ouders neergezet", vertelt een bewoonster. Als ze niet uitkijkt, krioelen ze in de schemering via haar zolderraam de bovenverdieping binnen. "Ik heb alle voegen hiermee volgespoten", zegt ze, terwijl ze een bus kakkerlakkengif van naast de deur tevoorschijn tovert.

Zo proberen de bewoners zelf het diertje weg te houden, want tot dusver blijft de oplossing vanuit de gemeente uit. Ze hebben wel al pogingen ondernomen, bijvoorbeeld door te komen snoeien, maar daar is nog geen houdbare oplossing uit gekomen.

Bovendien is dat achterstallige onderhoud in de Reeshof niet nieuw. De wijk valt namelijk in de C-categorie als het om de onderhoudsniveaus van de gemeente Tilburg gaat. Het centrum is categorie A en staat bovenaan de lijst. Reeshof kan vaak achteraan sluiten als ze vragen om onderhoud of werkzaamheden.

"Ik krijg al jeuk als ik het erover heb."

Daardoor staat er, op de gemeentegrond, wat meer onkruid, groeien de heggen hoger en blijven afgewaaide bladeren langer liggen. Het is er een paradijs voor de kakkerlak.

"Ik krijg al jeuk als ik het erover heb", zegt haar buurvrouw. "Ik heb er ook echt slecht van geslapen. Dan zitten ze gewoon tegen de hor van je slaapkamerraam." En een appetijtelijk idee is dat niet. "Normaal is het hier altijd zo verzorgd en doen we zelf juist alles om het hier netjes te houden. Maar als de gemeente hier niets mee doet, moeten we echt aan de bel trekken."

En dat is voor bewoners ontzettend frustrerend. Het ongedierte is de druppel. Achterstallig onderhoud is nog tot daar aan toe, maar kakkerlakken gaan de bewoners echt te ver. De buurtbewoners schrijven een brandbrief aan PvdA-gemeenteraadslid Bea Mieris, die op haar beurt dan weer raadsvragen stelt over of en wanneer de beestjes worden verwijderd.

"Wat als je hier een huis wil verkopen? Of als je bedrijf hier zit?"

"Daar moeten B en W nog op antwoorden", zegt de gemeente Tilburg daarover. "Eerst de raad, dan de straat." Inhoudelijk mogen ze er nog niet veel over loslaten, behalve dat de door bewoners gevangen kakkerlakken momenteel onderzocht worden in een gespecialiseerd centrum. Daarna moet de gemeente zich buigen over een manier om de ongenode gast voorgoed de straat uit te werken.

Afwachten dus. Maar het mag duidelijk zijn dat de Lombardijenlaan om een oplossing staat te springen. De bussen kakkerlakkengif bij de lokale drogist zijn al weken stijf uitverkocht. Daarbij drukt de angst voor een verslechterd imago als een steen op hun maag. "Wat als je hier een huis wil verkopen? Of als je bedrijf hier zit? Als mensen horen dat je kakkerlakken hebt, is dat geen heel goede reclame", zegt een bezorgde bewoonster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!