Oscar (64) doneert zijn lange grijze lokken: 'Mooi om iemand blij te maken'

13 oktober 2023 om 21:45 • Aangepast 24 oktober 2023 om 02:01
nl
Oscar Verplak uit Eindhoven is apetrots op zijn lange grijze haar. Toch gaat het eraf. Hij gaat het doneren om er een haarstuk van te laten maken voor mensen die door ziekte hun eigen haar zijn verloren. "Het voelt goed om er iemand anders blij mee te maken."
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Met lang golvend grijs haar stapt Oscar Verplak de kapperszaak binnen. Hoe lang het is weet hij niet precies. Maar wel wanneer hij voor het laats bij de kapper is geweest. "Dat was eind 2019," zegt hij lachend. In coronatijd liet hij zijn haar groeien omdat hij simpelweg niet naar de kapper mocht. Daarna werd plotseling een collega ziek. Oscar schiet vol. "Hij kreeg kanker en verloor door de chemokuur zijn haar. Ik heb toen gezegd dat ik mijn haar voor hem zou laten groeien."

"Ik heb niet voor niets gespaard, haal het er maar af."

Maar het haar van Oscar groeide natuurlijk niet zo snel. Zijn collega kon hij er dus niet mee helpen. Maar een ander wel. Daarom klopte hij aan bij kapper Jos Vogels van Studio Tonny. Hier laten ze haarstukken maken van gedoneerd haar. Hij is dolblij als hij het haar van Oscar ziet. "Wat een prachtig haar!" roept hij uit. "We hebben niet vaak iemand in de stoel die grijs haar doneert. Terwijl er natuurlijk genoeg mensen met grijs haar zijn die een haarstuk nodig hebben."

Jos pakt er meteen een meetlint bij. Hij meet 45 centimeter, van kruin tot het puntje van het haar van Oscar. En dat is meer genoeg, want de minimale lengte voor een haardonatie is 30 centimeter. "Weet je het heel zeker?" vraagt hij aan Oscar. Die knikt resoluut. "Ik heb niet voor niets gespaard, het is goed zo. Haal het er maar af."

"Over vier jaar kom ik weer terug!"

Dat laat Jos zich geen twee keer zeggen. Binnen een minuut is het lange haar van Oscar eraf. Tevreden kijkt hij in de spiegel. "Leuk! Het voelt goed omdat ik er iemand anders blij mee maak. En het groeit wel weer aan."

Jos laat de afgeknipte staart zien. "Die gaan we nu drogen en uitkammen, zodat alleen de lange haren die geknoopt kunnen worden overblijven. Die sturen we op naar de Filipijnen, waar ze er een ruw haarstuk van maken. En dat gaan wij hier dan in model knippen en mooi föhnen voor iemand die we daar heel gelukkig mee kunnen maken."

Over een week of twaalf is het haarstuk helemaal klaar en kan het zomaar zijn dat er iemand met het haar van Oscar op straat loopt. En dat vindt hij een mooie gedachte. Bij het naar buiten lopen doet Oscar de kapper dan ook een belofte. "Ik ga het weer laten groeien en over vier jaar kom ik weer terug!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!