Vijf jaar raakte Bart geen racket aan, nu is hij padel-prof

15 oktober 2023 om 14:42 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:03
nl
Bart van Opstal (28) had als tiener de droom om tennisprof te worden. Op negentienjarige leeftijd gooide een knieblessure roet in het eten. Vijf jaar raakte hij geen racket aan, totdat hij in 2019 voor de lol een potje padel speelde. Het werd de start van een nieuwe topsportcarrière, want de Tilburger is opgeklommen naar de top van Nederland.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Dat zijn tennisdroom in één klap voorbij was, kwam keihard aan bij Bart. “Toen ik tien jaar was, begon ik met tennis. Nooit hoorde ik in mijn leeftijdscategorie tot de beste spelers, maar dat veranderde toen ik zestien was. Uiteindelijk moest ik door de blessure stoppen met topsport, dat was keihard.”

Geld verdienen met tennis lukte niet, dus koos hij na zijn studie voor het werkende leven. Hij had diverse baantjes, maar zijn leven veranderde toen hij padel speelde met een vriend. “Ik vond het leuk en met mijn knie ging het redelijk. Toen we drie weken later nog een keer op de baan stonden, was dit het begin van een verliefdheid. Padel is mooier dan tennis, je hele plan moet kloppen.”

Bart begon in een competitieteam op een laag niveau. Al snel ging hij aan de slag bij een ploeg in de hoogste Nederlandse klasse. “Ik had nog nooit getraind, maar ik vond het spel erg leuk en werd steeds beter. Mijn oude knieblessure was gelukkig geen probleem meer.”

"Ik wil de beste van Nederland worden."

In 2021 stond Bart rond de 150ste plek van Nederland, inmiddels is hij de nummer drie. “Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd, omdat ik me volledig op padel wil richten. Ik heb een heel team om me heen verzameld. Van een trainer, diëtist, mental coach tot iemand die me helpt met sponsoring. Alles is zo ingericht om tot zo goed mogelijke prestaties te komen. Ik wil de beste van Nederland worden en in de top 100 van de wereld komen.”

"Ik heb de ambitie om vaker naar het buitenland te gaan."

Nederland is wereldwijd geen groot padelland, al is de sport enorm aan het groeien. “Spanje is het grootste padelland, daar heb ik onlangs een trainingsweekend gehad. Begin volgend jaar ga ik er voor twee maanden heen om fulltime te trainen. Ik heb de ambitie om vaker naar het buitenland te gaan.”

Een sportief hoogtepunt was zijn deelname aan het WK in Dubai met het Nederlands team. Daar kwam afgelopen week het World Padel Tour Decathlon Amsterdam Open bij. “Het was niet verrassend dat ik met mijn dubbelpartner Uriël Maarsen verloor, want er is nog zeker een gat met de top van de wereld. We zijn echter zeker niet weggespeeld en het was voor mij de bevestiging dat ik naar dat niveau wil toegroeien. Door meer zo’n grote wedstrijden te spelen, kan ik stappen zetten.”

Bart is fulltime topsporter, maar heeft wel een les geleerd na zijn eerdere tennisdroom. “Vroeger liet ik alles voor het tennis. Ik weet nu dat ik ook moet genieten. De alcohol heb ik aan de kant gezet, maar ik spreek echt wel een keer met vrienden af als ik een dag later geen wedstrijd heb. Er hoeft namelijk maar een klein ding te gebeuren en je carrière kan voorbij zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!