Huisarts Stefan strijdt tegen influencers: 'Mensen willen wondermiddeltjes'

19 oktober 2023 om 20:00 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
Brabantse huisartsen maken zich zorgen over de adviezen van zogenaamde 'gezondheidsinfluencers' op social media. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Ook Stefan van Rooijen, huisarts in Asten en Helmond, maakt zich zorgen. Reden voor hem om een TikTok-account op te zetten en het probleem aan te pakken. "We moeten accepteren dat gezondheid niet op afroep te bestellen is."

Veel influencers promoten voedingssupplementen, waarvoor je vaak een test moet invullen om te zien welke tekorten je hebt en welke
voedingssupplementen je allemaal nodig hebt. Stefan krijgt tijdens zijn spreekuur ook vaak de vraag om een uitgebreid bloedonderzoek om tekorten te onderzoeken, bijvoorbeeld van patiënten die last hebben van vermoeidheid. "Maar bij bloedonderzoeken wordt in minder dan 1 procent van de gevallen een tekort gevonden. Helemaal als je een gezonde leefstijl hebt."

"Influencers houden mensen een worst voor."

Ook merkt hij veel weerstand tegen anticonceptie met hormonen, zoals de pil. "Iemand kwam in de praktijk en zei: 'Ik ben maar drie dagen vruchtbaar, dus waarom moet ik dan die andere 25 dagen anticonceptie gebruiken?' Ja, zo werkt het gewoon niet. Bovendien zijn er allerlei soorten anticonceptie mogelijk, ook zonder hormonen."

Volgens Stefan maken influencers misbruik van de onwetendheid van mensen. "Een deel van die mensen zie ik terug tijdens mijn spreekuur met veel vragen en onduidelijkheden. Aan het andere deel van de mensen verdienen de influencers en bedrijven geld, omdat hen een worst wordt voorgehouden."

"Ik snap wel dat mensen daarin trappen."

Om de verkeerde informatie tegen te gaan begon hij een TikTok-account onder de naam 'Huisarts Stefan'. Daar deelt hij bijvoorbeeld video's over de gevaren van vapen, hoe je blijvend gezond kunt afvallen en welke soorten anticonceptie er allemaal zijn.

Hij wil niet alleen de onjuiste informatie bestrijden, maar er op social media juist een positieve draai aan geven. "Ik wil mensen laten zien dat je vrij makkelijk je leefstijl kunt aanpassen door steeds kleine stapjes te veranderen."

Steeds meer mensen gaan volgens hem voor de snelste oplossing, wondermiddeltjes dus. "Mensen willen snel effect zien, het liefst binnen een paar weken. Daar spelen de bedrijven op in. Zo zie ik nu vaak filmpjes voorbijkomen over zakjes met poeder die je elke dag moet innemen en dan ben je van je darmklachten af. Ik snap wel dat veel mensen daarin trappen, het is een makkelijke en snelle oplossing."

"Een pilletje, zakje poeder of dieet gaat je probleem niet oplossen."

Maar volgens Stefan moeten de gezondheidsproblemen meer bij de kern worden aangepakt. "In Nederland zijn tien miljoen mensen met een chronische aandoening, daar schrik ik enorm van. Dat komt omdat we de basis niet op orde hebben. Veel mensen eten ongezond en bewegen niet genoeg. Als je jong en energiek bent, kun je dat compenseren. Als je ouder bent en klachten krijgt, gaan mensen hun leefstijl aanpassen, maar dan is het vaak al te laat."

Probleem is volgens dat er veel informatie is over gezondheid, maar dat mensen daar niet van op de hoogte zijn en er niet naar leven. "Een pilletje, een zakje poeder of een dieet gaat je probleem niet blijvend oplossen. Langdurig energie stoppen in je eigen gezonde leefstijl wel. Alleen kost dat meer tijd en energie en dat hebben we er vaak niet voor over."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!