Shag en sigaretten steeds duurder en dus kopen zij hun tabak in België

21 oktober 2023 om 20:00 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
Iedere maand kachelen Armanda uit Breda en Kasper uit Tilburg naar België om daar shag te halen. En daarin zijn ze lang niet de enige. Tabak is in Nederland inmiddels zo duur, dat meer dan de helft van de rokers in het zuiden en oosten ervoor naar het buitenland rijdt. Zo blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie VSK Tabak. Van alle pakjes sigaretten wordt 25 procent tegenwoordig in het buitenland gekocht. “Ze kunnen me niet dwingen om te stoppen. Dan haal ik het gewoon ergens anders."
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De 31-jarige Kasper van Alphen rookt al sinds zijn vijftiende. Hij rookt iets meer dan een pakje shag per week en dat begon aardig in de papieren te lopen. Daarom besloot hij anderhalf jaar geleden om zijn shag online te bestellen in Duitsland. Maar dat is sinds afgelopen zomer door nieuwe regelgeving niet meer toegestaan.

Daarom fietst Kasper nu iedere maand vanuit Tilburg naar Baarle-Hertog, net over de grens in België. “Daar betaal ik 13 euro per pakje, terwijl je er in Nederland 18 euro voor betaalt. Met vijf builen per maand tikt dat hard aan.” Een auto heeft hij niet, dus hij moet er wat voor over hebben. “Het is anderhalf uur fietsen. Maar ik moet wel, anders is het niet te betalen.”

De 48-jarige Armanda Villevoye denkt er hetzelfde over. Zij rookt vijftien tot twintig zelfgerolde sigaretten per dag. “Het is voor ons net zo ver naar België als naar de andere kant van Breda. Dus die hoge prijzen zijn geen reden om te stoppen. Dan halen we het gewoon in Bels”, lacht ze.

"Dit is mijn enige zonde.”

Om roken te ontmoedigen gooit de overheid de prijzen van tabak flink omhoog. In april werd de accijns op sigaretten met 1,22 euro verhoogd en die op shag met 3,05 euro. Volgend jaar kost een pakje shag zelfs 24 euro.

“Ergens kan ik het begrijpen, maar ook weer niet”, zegt Kasper. “Je kunt mensen niet dwingen te stoppen te roken.” Dat heeft hij wel eens geprobeerd, maar hij hield het iedere keer hooguit een maand vol. “Ik vind het niet erg om wat verder te zoeken, dus blijf toch wel roken.”

Dat geldt ook voor Armanda. “Ik werk in de supermarkt en merk dat er door de hoge prijzen echt wel klanten zijn die proberen te stoppen. Maar de echte verslaafden blijven toch wel roken", zegt ze. "Het is mijn enige zonde, Ik drink geen alcohol en doe geen drugs. Dit is mijn relaxmoment, dus ik stop echt niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!