Buurt vreest overlast door enorme horecazaak aan de rand van de binnenstad

23 oktober 2023 om 19:30 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
In twee eeuwenoude panden aan de rand van de Bossche binnenstad komt een horecaonderneming van 600 vierkante meter. Tot ongenoegen van buurtbewoners en de wijkraad. Zij willen dat het college de horecavergunning intrekt. "Of het nou een all you can eat of een luxe restaurant wordt, die honderden tot duizend horecabezoekers gaan voor overlast zorgen", zegt buurtbewoner John Stohr (71).
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

John woont al jaren aan de rand van het Gasthuiskwartier, een gebied dat grenst aan de drukke Bossche binnenstad. In die buurt stond vroeger het Groot Ziekengasthuis, het centrum van gezondheidszorg voor de stad. Uit die tijd zijn nog twee eeuwenoude panden over: de Oude Apotheek van het voormalige ziekengasthuis en het Regentenhuis dat werd gebruikt als vergaderlocatie.

Nu heeft de gemeente Den Bosch een vergunning afgegeven voor horeca in beide panden. Er komen een of meerdere restaurants op een oppervlakte van 600 vierkante meter.

“Dat is een kwart van de Korte Putstraat”, reageert John, die tegen het plan is en namens twaalf buurtbewoners spreekt. De verwachting is dat de horecazaken op een avond honderden bezoekers trekken. “Als ik bij drukke horecazaken had willen wonen dan had ik wel een huis in de Uilenburg of op de Parade gekocht.”

“De gemeente zegt zonder motivatie: 'We doen toch horeca'.”

De gemeente Den Bosch wil de gebouwen al lange tijd een nieuwe leven inblazen. Het oorspronkelijke plan was woningen en ‘iets cultureels of maatschappelijks’. En eventueel een kleinschalig hotel met maximaal tien tot twintig kamers.

In 2019 ging het gerucht dat er toch horeca zou komen. “Dat heeft de gemeente altijd ontkend”, zegt omwonende John. Een jaar later kwamen B en W met het plan voor een feestcafé in het Gasthuiskwartier. Maar omdat buurtbewoners en raadsleden dat niet zagen zitten, is dat plan weer van tafel geveegd.

“Het college heeft nu zonder enige motivatie gezegd: 'We doen toch horeca'. We hebben de wethouder gevraagd waarom dat besluit is genomen, maar daar hebben we nooit antwoord op gekregen”, zegt John.

"Honderden horecabezoekers veroorzaken teveel overlast."

De Gasthuisstraat, waar een groot deel van de bezwaarmakers woont, was vroeger een doodlopende straat. Maar de eeuwenoude toegangspoort in de straat staat voortaan open. Dat komt doordat het oude ziekenhuisterrein aan de andere kant van die poort de afgelopen jaren flink is uitgebreid met nieuwbouw. De straat van de omwonenden wordt sindsdien gebruikt als verbindingsweg tussen het nieuwe Gasthuiskwartier en de binnenstad.

“Dat zorgt al voor extra reuring in onze straat. Dat is niet erg, want dat weet je als je in de binnenstad woont. Maar de verwachting is dat daardoor nog eens honderden horecabezoekers extra door onze straat gaan lopen en fietsen in de avond. Dat veroorzaakt te veel overlast”, zegt John.

“Bovendien zijn er ook mensen die de afgelopen jaren pas een huis hebben gekocht in het Gasthuiskwartier. Die zijn hier gaan wonen met het idee dat het een rustige plek zou blijven en nu komt er een drukke horecazaak naast hun huis.”

Vier bewoners hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Den Bosch. Zij willen dat het college de horecavergunning intrekt. Dinsdag komt de zaak voor de bestuursrechter. De gemeente Den Bosch heeft laten weten dat ze niet kan reageren op de kwestie, omdat de zaak onder de rechter is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!