Verbrand rubber in de grond verstopt: man (59) uit Berghem opgepakt

23 oktober 2023 om 14:49 • Aangepast 1 november 2023 om 02:04
nl
De politie in Limburg heeft zaterdag een man van 59 uit Berghem aangehouden voor een milieu-misdrijf waarmee mogelijk veel geld is verdiend. Het gaat om het begraven en daarmee verstoppen van onder meer verbrand rubber in de bodem waardoor de grond verontreinigd is geraakt. Dat gebeurde op een industrieterrein in Kerkrade in Limburg. De 59-jarige wordt ook verdacht van fraude. Net als een tweede man, die ook is opgepakt.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De man uit Berghem werd zaterdag in het buitenland aangehouden, zo maakte de politie maandag bekend. Een tweede verdachte in deze zaak, een 46-jarige Duitser, werd al op 13 oktober in Kroatië opgepakt.

Het onderzoek naar de opslag van de afvalstoffen in Kerkrade loopt al sinds begin 2021. Er waren signalen en klachten over de situatie op het industrieterrein van omwonenden, de gemeente en de provincie Limburg.

Uit het onderzoek is volgens de politie gebleken dat de twee verdachten verbrande kunststoffen, verbrand rubber en verbrande plastics in de bodem hebben opgeslagen en de afvalstoffen niet op de juiste manier hebben afgedekt. Daardoor konden schadelijke stoffen diep in de bodem trekken.

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat er veel geld is verdiend met dit milieu-misdrijf. Een politiewoordvoerder legt uit dat dat te maken heeft met de borg die ondernemers moeten betalen als ze afval afvoeren. "Je betaalt borg, die je terugkrijgt als je het afval goed afvoert. Dat hebben de verdachten niet gedaan, maar ze hebben wel geprobeerd de borg terug te krijgen", legt ze uit.

Volgens de politie heeft het milieu-misdrijf impact gehad op het veiligheidsgevoel in de woonwijk die aan het industrieterrein grenst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!