Stel (55 en 60) opnieuw onderzocht na misbruik van zeven oppaskinderen

24 oktober 2023 om 14:02 • Aangepast 3 november 2023 om 02:01
nl
Nancy D. (55) en Peter S. (60) moeten allebei opnieuw worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag in een tussentijdse zitting. Het Limburgse ‘oppasstel’ werd in maart veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs voor S. voor het misbruiken van zeven meisjes tijdens het oppassen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Nancy D. uit het Limburgse Herkenbosch bood zich in 2021 aan als oppas in de regio Eindhoven. Tijdens het oppassen pleegde ze ontucht. Haar 59-jarige partner Peter S. uit Heel keek op afstand via de webcam mee. Hij had een sturende rol, zo bleek tijdens de zitting bij de rechtbank. De vrouw deed dit voor hem, omdat ze hem niet kwijt wilde.

Het misbruik vond plaats van september 2019 en met juni 2021 met slachtoffers tussen de 1 en 6 jaar oud. Het misbruik ging door totdat het stel werd betrapt. De ouders van een 2-jarig meisje wilden na een avondje bioscoop namelijk terugkijken hoe het bed-ritueel was verlopen. Ze zagen op beelden van hun camera uit de kinderkamer dat de oppas hun kind misbruikte, waar de mannelijke verdachte via videobellen aan deelnam.

Het hoger beroep in deze zaak gaat niet over de vraag of de twee misbruik hebben gepleegd, want dat geven ze allebei toe. Maar zowel Nancy als Peter wil een lagere straf.

Nieuw onderzoek
Maar, het gaat nog wel even duren voor het hoger beroep in deze zaak zal worden behandeld. Want de wachtlijst voor het Pieter Baan Centrum is al maanden en het onderzoek zelf duurt ook nog eens zeven weken.

Alle partijen hadden een duidelijke mening over een nieuw en zeer uitgebreid onderzoek naar de twee. Het gerechtshof wil zoveel mogelijk informatie hebben over de geestelijke gesteldheid van de Limburgers en het Openbaar Ministerie vindt de bij de rechtbank gebruikte rapporten te oud.

Voor Nancy D. en Peter S. spelen andere belangen. S. is niet blij met de tbs met dwangverpleging die hij moet ondergaan na zijn celstraf van 12 jaar. Hij hoopt dat nieuw onderzoek uitwijst dat tbs niet nodig is. Hij vertelde de rechters dat hij nu anders tegen de zaak aankijkt. Hij heeft spijt en wil aan zichzelf werken. Eerder zag hij zichzelf als slachtoffer, maar nu ziet hij in wat hij gedaan heeft en wil hij zo snel mogelijk worden behandeld.

Nancy D. maakte een wat warrige indruk tijdens de zitting. Ze wilde graag wat vertellen aan de rechters, maar wist niet goed wat. Ze vertelde de rechters dat ze elke dag loopt te malen hoe het misbruiken van zeven meisjes heeft kunnen gebeuren. Steeds overdenkt ze weer alles: van de ontmoeting via een datingsite met Peter S. tot het laatste misbruik. Ze wil niemand meer beschadigen, zo vertelde ze. Het heeft niet alleen impact gehad op ouders en kinderen, maar ook op haar.

De advocaat van Nancy D. voegde er wel meteen aan toe dat Nancy niet zal meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De advocaat zei het niet met zoveel woorden, maar het ligt voor de hand dat Nancy alleen maar te verliezen heeft bij een nieuw onderzoek. Van de rechtbank kreeg ze geen tbs, maar door het nieuwe onderzoek is er een kans dat ze alsnog tbs krijgt in hoger beroep.

De zaak gaat verder op 2 januari. Dan bespreekt het gerechtshof in Den Bosch opnieuw de stand van zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!