Video

Dinie en Ineke vinden dankzij spoor van bloemetjes de weg terug naar huis

25 oktober 2023 om 21:00 • Aangepast 3 november 2023 om 02:02
nl
Bewoners met dementie van Het Beemdhuis in Breda kunnen vanaf woensdag vergeet-mij-nietjes volgen om de weg naar het winkelcentrum en weer terug naar huis te vinden. 25 tegels met deze bloemen maken samen het 'Terug Naar Huis-pad' dat ze helpt langer onafhankelijk te blijven. Er komen in Breda meer van dit soort paden, maar de bewoners Ineke en Dinie mochten de allereerste uitproberen.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"We moesten eigenlijk de bloemetjestegels tellen", zegt Ineke den Hollander tegen haar vriendin Dinie ter Avest als ze samen arm in arm voor de eerste keer op het Terug Naar Huis-pad lopen. "Maar dat zijn we vergeten."

De oudere dames vergeten wel meer, want ze hebben dementie en wonen daarom in woonzorgcentrum Het Beemdhuis. Zelfstandig de deur uit wordt steeds moeilijker, want door hun ziekte weten ze vaak de weg terug niet meer. Gelukkig zijn er nu bloemetjes die de weg wijzen en kunnen Ineke en Dinie in ieder geval weer zelf een boodschap doen.

"Vrijheid moet je niet verliezen omdat je je geheugen kwijt bent."

Activiteitenbegeleidster Astrid Nooij kwam op het idee. "Het Terug naar Huis-pad is belangrijk omdat onze bewoners duidelijkheid en houvast nodig hebben", vertelt ze . "De tegels met de bloemetjes zijn eenvoudig en herkenbaar. Ze kunnen de route volgen en dat betekent voor de bewoners vooral meer vrijheid. Dat is iets heel moois, want vrijheid moet je niet verliezen omdat je je geheugen kwijt bent."

Het gaat vooral om de weg terug naar Het Beemdhuis, maar ook op weg naar winkelcentrum Kesteren speuren Ineke en Diny de stoep af naar de bloemetjestegels. Ze staan soms even stil, kijken goed rond en lopen weer verder.

"Wij hebben zelf ontzettend vaak geoefend", zegt Astrid Nooij van Het Beemdhuis over de route. "Bij bochten en afslagen moet er natuurlijk wel een tegel liggen. Maar het werkt en ze zijn nog mooi ook!"

"We hebben al meer tegels met vergeet-me-nietjes gekocht."

De tegels zijn geglazuurd door de bewoners zelf en betaald door de gemeente Breda. "Er komen steeds meer ouderen met dementie", vertelt wethouder Boaz Adank, die woensdagochtend het Terug Naar Huis-pad opende. "Daar moeten we ons op voorbereiden en daarom gaan we in Breda meer van dit soort paden aanleggen. We hebben dan ook al meer tegels met vergeet-mij-nietjes gekocht."

Het vergeet-mij-nietje is het symbool van stichting Alzheimer Nederland. Na het laatste bloemetje stappen Ineke en Diny bij de supermarkt naar binnen. Dan is er even twijfel. Want welk poortje was ook alweer de ingang? Ze vragen het maar even voor de zekerheid. "Als ik iets stoms doe, zeg ik gewoon dat ik vergeetachtig ben", merkt Ineke op. "Ik vind het wel erg als ik flink moet denken en het dan niet weet", zegt Diny.

Activiteitenbegeleidster Astrid heeft al meer ideeën voor routes. "Ik zou er hier graag eentje naar het buurthuis hebben", zegt ze. "Dan kunnen onze bewoners ook daar een kop koffie drinken. Of eentje naar de zorgboerderij verderop. Of naar een café. Dat hebben we hier niet, maar hoe leuk zou dat zijn!"

Ineke en Diny zijn voorlopig al blij met het Terug Naar Huis-pad naar de winkels. Als ze na het supermarktbezoek buiten komen, is de weg naar huis snel gevonden en lopen ze bijna in één ruk naar huis. "Ik moest even goed kijken, maar ik vind het niet moeilijk", zegt Diny. "Het is leuk."

Wethouder Adank opent het eerste Terug naar Huis-pad in Breda.
Wethouder Adank opent het eerste Terug naar Huis-pad in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!