Video

Deze kleine verstekeling zat in een zeecontainer: 'Ze kunnen veel hebben'

1 november 2023 om 12:23 • Aangepast 10 november 2023 om 02:05
nl
Bij dierenpark De Oliemeulen in Tilburg keek Nadia Smits dinsdagochtend wel even vreemd op toen ze een telefoontje kreeg van een transportbedrijf: met een zeecontainer met auto-onderdelen van Tesla vanuit Amerika was een stinkdier meegekomen. Of er iemand kon komen om het dier op te halen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Martijn en Tim, twee collega’s van Nadia, gingen naar het bedrijf even verderop in Tilburg en daar bleek het inderdaad te gaan om een stinkdier. Een nog redelijk jong mannetje van ongeveer een jaar. “Hij zag er eigenlijk nog heel redelijk uit”, vertelt Nadia woensdag. Terwijl het dier toch een dag of negen onderweg is geweest, zónder eten of drinken.

"Hij heeft niet gesproeid, een teken dat hij niet bang was."

“Stinkdieren kunnen eigenlijk best veel hebben”, weet Nadia. En dat blijkt wel uit deze avontuurlijke reis. Echt geschrokken van zijn avontuur was het dier volgens haar niet. “Hij heeft namelijk niet gesproeid. Niet toen de mensen van het transportbedrijf hem in de container ontdekten en ook niet toen mijn collega’s kwamen om hem te vangen. Een teken dat hij niet bang was. Want dat sproeien is toch het natuurlijke verdedigingsmechanisme van een stinkdier bij dreiging.”

“Hij is waarschijnlijk op zoek geweest naar een warm plekje”, verklaart Nadia de vondst van het dier in de container. Noord-Amerika is het leefgebied van de dieren, maar waar het dier precies vandaan komt, is voor De Oliemeulen niet meer te achterhalen.

Bij het transportbedrijf had het stinkdier al water gekregen. En aangekomen bij De Oliemeulen hebben verzorgers het dier ontwormd en natuurlijk eten en drinken gegeven. Nu zit de 'verstekeling' nog even in quarantaine om aan te sterken, maar als het goed gaat dan gaat het beestje binnenkort naar de groep.

De Oliemeulen had namelijk al een aantal stinkdieren dus het dier is een mooie aanvulling voor deze groep. Een toepasselijke naam heeft het mannetje ook al gekregen: Tesla.

"Er zit nog iets in je container en vervolgens zag ik het beestje."

Martijn Vermeer van het gelijknamige transportbedrijf waar het stinkdier ontdekt werd, is blij dat het goed gaat met de verstekeling. "Toch knap dat hij het heeft overleefd, zo'n reis", zegt hij. "Ik stond gisteren te lossen toen een collega me riep: 'Er zit nog iets in je container!' En vervolgens zag ik het beestje." De container stonk volgens Martijn overigens wel.

Het stinkdier bij De Oliemeulen (foto: Raymond Merkx).
Het stinkdier bij De Oliemeulen (foto: Raymond Merkx).
Het transportbedrijf van Martijn Vermeer ontdekte het stinkdier (foto: Raymond Merkx).
Het transportbedrijf van Martijn Vermeer ontdekte het stinkdier (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.