Van stadions met een pislucht naar het veld waar Maradona de grote man was

19 november 2023 om 17:00 • Aangepast 28 november 2023 om 02:03
nl
Fotograaf Marco Magielse (55) uit Geldrop reed drie weken door Italië om de mooiste voetbalstadions te bezoeken. Dat deed hij samen met sportjournalist Joris van de Wier uit Tilburg. Hij legde de meest bijzondere momenten vast op de gevoelige plaat. Een verhaal over rauwe stadions met een pislucht, de chaos op de wegen in Napels en de liefde voor Maradona. "Je zet er bij binnenkomst een stap terug in de tijd", merkte Magielse.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De wens om de pareltjes onder de stadions in Italië te fotograferen, was er al lang bij Marco. Al sinds het WK van 1982 heeft het land iets magisch voor hem. “Italië werd na een slecht begin uiteindelijk wereldkampioen, dat maakte indruk. Toen Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard bij het grote AC Milan gingen spelen, was ik al helemaal verkocht.” Bij Joris startte de fascinatie voor Italië bij het WK in 1990.

Voor het boek ‘Curva - Een tocht langs 19 iconische Italiaanse stadions’ reden Marco en Joris twintig dagen door De Laars. “Veel clubs in Italië staan op het punt om hun stadions te renoveren of kiezen voor nieuwbouw. Wij houden echter van de oude stadions en daarom besloten we dat dit het moment was voor een Italiaans avontuur.”

"Een slecht onderhouden stadion, dat is onze passie."

Marco en Joris waren welkom bij bijna alle clubs die ze benaderden. "Van de grote clubs stond alleen Juventus niet op ons lijstje, omdat we minder geïnteresseerd zijn in nieuwbouw. Voor Bari hadden we wel de benodigde accreditaties, maar daar werden we door onvriendelijke mensen geweigerd. We hebben prachtige stadions gezien, zoals die van Fiorentina. Een vreemd stadion in de vorm van een D, waarmee werd verwezen naar il Duce, oftewel Mussolini. Ondanks die dubieuze oorsprong een heerlijk stadion."

Het hoogtepunt was het bezoek aan Avellino. "Daar klopte werkelijk alles, het was een slecht onderhouden stadion met alle vergane glorie die we zochten. Maar ook bijvoorbeeld het stadion van Vicenza was een positieve verrassing. Er was zoveel moois te zien dat ik niet wist waar ik moest kijken. Er zat zelfs een piepkleine groente- en fruitwinkel onder de tribune. En dan het stadion van Sampdoria: prachtig van architectuur, intiem en met geweldige staantribunes achter beide doelen."

"Chaos op de weg voor ons als Brabantse boertjes."

Na Avellino kenden de Brabanders een bijzondere rit naar Stadio Diego Armando Maradona. “We hadden het eerste uur autopech, waarna we de auto eindelijk aan de gang kregen. In Napels was het echter chaos op de weg voor twee Brabantse boertjes. Na lang zoeken vonden we eindelijk een parkeerplek, maar die was veel te klein voor mijn stuurmanskunsten. Met hulp van een Italiaan lukte het toch. Om daar in die kolossale betonnen bak van Napoli te staan waar onze held Maradona speelde, was fantastisch.”

Eerder fotografeerde Marco onder andere voor boeken over stadions in België, Groot-Brittannië en zijn grote liefde NAC Breda. “Je maakt mij niet blij met Manchester United, Manchester City of Arsenal. Ik wil naar die ‘kloteclubjes’ met een heerlijke sfeer en geweldige ouderwetse stadions waar nog een pislucht hangt. Je zet er bij binnenkomst een stap terug in de tijd."

Marco heeft samen met zijn opdrachtgever Staantribune Media volop ideeën voor nieuwe boeken. “Mijn wens is om ooit naar Zuid-Amerika te gaan. Maar ook in Europa zijn er mooie stadions die onze interesse hebben. Ik mag dingen doen waar ik vroeger van heb gedroomd.”

Marco Magielse (links) en een Italiaanse fotograaf.
Marco Magielse (links) en een Italiaanse fotograaf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!