Video

'Water in elektriciteitskast was eerder gemeld', zeggen studenten na brand

3 november 2023 om 13:44 • Aangepast 17 november 2023 om 02:02
nl
Volgens de bewoners van het studentenhuis aan de Tramsingel in Breda had de brand, die daar vrijdagochtend woedde, 'veel erger kunnen aflopen'. Zij zijn boos op verhuurdersinstantie Xior. Die zou niet goed gereageerd hebben op een melding dat er water in de elektriciteitskast stond.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Donderdagnacht is het noodnummer gebeld vanwege het water in de elektriciteitskast", vertelt Bo van Eechoud. "Om te vragen of de situatie wel brandveilig was. Toen zou er gewoon gezegd zijn: zover zal het wel niet komen. Dat heb ik tenminste gehoord, want ik heb hen niet zelf gesproken. Maar het is dus wél zover gekomen", zegt Bo. Ze is erg geschrokken. "De brandweer heeft in de laatste kamer die gecheckt en opentrapt werd nog een slapend meisje gevonden. Het had dus veel erger kunnen zijn."

"Een paar dagen geleden vielen hier ook al lampen uit."

Zelf werd ze gewekt door een huisgenoot. "Die klopte op de deur van mijn kamer: "Er is brand, er is brand!" Daarop ben ik snel mijn bed uitgegaan en zijn we naar de gang gerend. Daar zag ik al die rook uit de elektriciteitskast komen. We hebben nog geprobeerd te blussen, maar dat ging niet. Toen zijn we zo snel mogelijk weggegaan. Bij onze unit is een nooduitgang, dus wij konden via de trap achterin het gebouw naar buiten toe."

Volgens haar waren er al eerder signalen dat er iets mis was in het studentenhuis. "Een paar dagen geleden vielen er namelijk ook al wat lampen uit. Er zijn wat dingen gedaan bij de elektriciteitskast, wat blijkbaar niet okay is gegaan. Dat vind ik heel kwalijk."

Verhuurder Xior was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.

"Alle gangen stonden vol rook."

Ook studente Nikkie moest vluchten voor de brand. "Ik werd wakker van een best wel sterke brandlucht en hoorde heel veel sirenes. Maar wij wonen vlakbij de brandweerkazerne, we horen wel vaker sirenes." Maar een huisgenoot kwam haar al snel halen. "Kom Nikkie, er is brand!", zei hij. Toen heb ik me snel aangekleed en zijn we naar een kamer aan de straatkant gegaan, waar een raam is. Daar hebben we gewacht tot de hoogwerker kwam waarmee we naar buiten konden."

Een andere optie was er niet op dat moment. "Nee, alle gangen stonden vol rook. We moesten in die kamer blijven wachten om vervolgens via het raam naar buiten te gaan. Ik was in blinde paniek, mijn huisgenoot moest me rustig krijgen."

"Terugkeren zal op korte termijn denk ik niet aan de orde zijn."

Bij de brand in het studentenhuis raakten vier mensen lichtgewond. "Zij zijn naar een ziekenhuis gebracht om daar nagekeken te worden", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Volgens hem kan het nog wel even duren voordat de bewoners terug naar hun studentenhuis kunnen. De brand op zich viel wel mee, maar er is veel schade. "Alle elektra is uitgevallen. Daarnaast is er veel rookschade, er hing heel veel rook in het gebouw."

Nikkie en haar huisgenoten werden vrijdagochtend opgevangen in de brandweerkazerne. Daar kregen ze te eten en vervolgens ging Nikkie naar haar ouders, in Eindhoven.

De brand in de studentenflat woedde vrijdagochtend:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!