Weergaloze RKC-doelman kan niet voorkomen dat Feyenoord wint in Waalwijk

4 november 2023 om 20:45 • Aangepast 17 november 2023 om 02:02
Vanwege de afwezigheid van Etienne Vaessen en reservedoelman Jeroen Houwen stond Mark Spenkelink tegen Feyenoord voor de tweede keer onder de lat bij RKC Waalwijk. De 27-jarige doelman keepte ijzersterk zaterdagavond, maar hij kon niet voorkomen dat de Rotterdammers in Waalwijk met 1-2 wonnen.
Profielfoto van Leon Voskamp

Dat RKC Waalwijk na 25 minuten op voorsprong kwam, was tegen de verhouding in. Het was Feyenoord dat daarvoor een aantal grote kansen had laten liggen. De 1-0 was overigens een prachtige treffer van Denilho Cleonise, die op snelheid de Rotterdamse defensie aftroefde en uiteindelijk doelman Justin Bijlow verschalkte.

Binnen tien minuten trok Feyenoord de stand gelijk door Quinten Timber. Kort na de gelijkmaker kreeg Yassin Oukili een grote kans op de 2-1. Oog in oog met Bijlow schoof hij de bal naast het doel.

Mislukte panenka
De laatste vijf minuten voor rust was het vooral tegenhouden voor de ploeg van trainer Henk Fraser. Topschutter Santiago Gimenez was het dichtst bij een Rotterdamse voorsprong. Eerst schoot hij naast, daarna verprutste hij een panenka-penalty door over te schieten. Bij het penaltymoment had RKC-verdediger Shawn Adewoye rood gekregen vanwege het neerhalen van een doorgebroken tegenstander.

Feyenoord jaagt
De tien Brabanders waren in de tweede helft niet opgewassen tegen de titelkandidaat. Spenkelink voorkwam met geweldige reddingen meerdere keren de 1-2, maar in de 64ste minuut was hij niet opgewassen tegen de inzet van rechtsback Bart Nieuwkoop. In het laatste half uur bleef Feyenoord jagen op de definitieve beslissing, maar die goal viel niet. Daardoor bleef het spannend in het Mandemakers Stadion, ondanks dat RKC Waalwijk niet meer in staat was om echt gevaarlijk te worden.

Door de nederlaag bezet RKC Waalwijk de veertiende plek in de Eredivisie.