Oppermachtige Fem van Empel pakt Europese titel veldrijden in Franse modder

5 november om 14:53 • Aangepast 17 november om 02:01
nl
Fem van Empel uit Den Dungen is zondag in de modder van het Franse Pontchâteau op indrukwekkende manier Europees kampioen veldrijden geworden. De regerend wereldkampioen begon als torenhoge favoriet aan de race en ze maakte die rol helemaal waar. Al in de eerste ronde pakte het 21-jarige supertalent de koppositie om deze niet meer uit handen te geven. Ook vorig jaar veroverde Van Empel de Europese titel in het veldrijden.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Net als in alle races waarin Van Empel dit seizoen van start ging, was ze ook zondag in Pontchâteau oppermachtig. Na zes overwinningen in het veld op een rij volgde dan ook de zevende overwinning en daarmee de Europese titel.

De vrouwenrace stond oorspronkelijk voor zaterdag gepland, maar de voorspellingen die onstuimig weer aangaven, gooiden roet in het eten. Dit uitstel bracht de topfavoriet niet van haar stuk. Om twee uur zondagmiddag nam Van Empel vrijwel direct na het startschot samen met landgenote Ceylin del Carmen Alvarado het heft in handen. Gevolgd door onder anderen Aniek van Alphen uit Hapert en Inge van der Heijden uit Schaijk.

Bij de doorkomst na de eerste ronde had Van Empel een voorsprong van enkele seconden op Alvarado. Een verschil dat ze in het vervolg van de race alleen maar verder uitbreidde. Alvarado pakte uiteindelijk op iets meer dan anderhalve minuut het zilver en de Italiaanse Sara Casasola op bijna twee minuten verrassend het brons.

"Het is mentaal best zwaar om elke keer als topfavoriet aan de start te staan."

Voor de wedstrijd van zondag kondigde Van Empel al aan aan dat ze na het EK een korte pauze inlast. "Dat heb ik wel nodig", legde ze na de cross uit. "Het is mentaal best zwaar om elke keer als topfavoriet aan de start te staan. Fysiek ben ik heel goed, maar het is best lastig om me steeds weer te motiveren. Ik ben toe aan wat rust."

Haar volgende grote doel is het WK veldrijden in Tabor in Tsjechië. Daar zal ze in het eerste weekend van februari proberen opnieuw de regenboogtrui te veroveren.

Fem van Empel op weg naar de Europese titel (foto: ANP).
Fem van Empel op weg naar de Europese titel (foto: ANP).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!