Video

Pieten in Bredase wijk blijven zwart ook al trekt gemeente subsidie in

6 november 2023 om 19:00 • Aangepast 28 november 2023 om 02:03
nl
Zwarte Pieten horen zwart te zijn, zo vindt het Sinterklaascomité van de Bredase wijken Tuinzigt en Westerpark. Ze veranderen op 25 november dan ook niets aan de intocht van de Goedheiligman. Voor de gemeente Breda is dat reden om de subsidie voor het kinderfeest in te trekken, want zij staat alleen roetveegpieten toe. De organisatie is daarop een inzamelingsactie begonnen: "Laat ze er maar in stikken, want wij halen het geld zelf wel op."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

De discussie rondom Zwarte Piet is inmiddels bijna net zo lang als de baard van Sinterklaas zelf. Ook bij de voorstanders van de traditionele Sinterklaasintocht in de wijken Tuinzigt en Westerpark komen de gebruikelijke argumenten naar voren en wordt benadrukt dat het kinderfeestje volgens hen niets met racisme heeft te maken.

De gemeente Breda oordeelde echter in 2021 al dat er vanaf 2023 geen geld meer gaat naar intochten waar de volledig zwart geschminkte Piet nog vrolijk rondhuppelt, zo laat een woordvoerder weten. Het Sinterklaascomité van Tuinzigt en Westerpark houdt de poot niettemin stijf en kan daarom fluiten naar de 1200 euro subsidie.

"Banken weigerden ons als stichting om een rekening te openen."

"Ik vraag me af of dit wel kan", zegt organisator Bennie, die anoniem wil blijven voor de tegenstanders van hun Sinterklaasfeest. "Want volgens mij staat nergens beschreven dat Zwarte Piet niet mag. Maar goed, dan regelen we het zelf wel met de wijk. We zijn een doneeractie gestart via een website en op 19 november gaan we langs de deuren om te collecteren. Als Zwarte Piet, ja."

Een collecte valt nog niet mee. Ook hier komt de maatschappelijke Sinterklaasdiscussie om de hoek kijken. Dat denkt Bennie in ieder geval. "In deze tijd hebben nog weinig mensen kleingeld in huis", zo zegt hij. "Dat maakt het lastiger. Zeker ook omdat we geen tikkie kunnen sturen of een QR-code kunnen gebruiken. We zijn als stichting daarom met twee verschillende banken bezig geweest om een bankrekening te openen, maar dat wordt geweigerd. Ze zeggen het niet specifiek, maar wij denken dat het te maken heeft met de traditionele wijze waarop wij het Sinterklaasfeest willen vieren. Het is allemaal heel vreemd en ik geloof ze niet."

"Gelukkig kan de gemeente ons geen vergunning weigeren op basis van kleur."

Drogredenen of niet, de bewoners van Tuinzigt en Westerpark krijgen op 25 november een Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten. "Die 1200 euro regelen we echt zelf wel'", zegt Bennie. "Laat ze er allemaal maar in stikken. Als je het echte verhaal kent, weet je dat het niets met racisme te maken heeft. De Pieten zijn bij ons zwart zodat de buurtkinderen ze niet herkennen. Wij zijn totaal niet racistisch."

"We sluiten ook niemand uit. Kom op 25 november maar kijken, want dan zie je een feest dat door allerlei culturen wordt gevierd. Gelukkig kan de gemeente de vergunning volgens mij niet weigeren op basis van kleur. En zolang we een vergunning krijgen, gaan we door met een intocht met Zwarte Pieten."

"Wij kiezen er voor om het kind centraal te blijven stellen."

"Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest voor álle kinderen in Breda", zo laat de gemeente Breda weten. "Wij kiezen er voor om het kind centraal te blijven stellen. Zoals we vorig jaar hebben laten weten, krijgen alleen de organisaties die zich houden aan de landelijke lijn rond Piet vanuit de gemeente een subsidie. Dit is bij de organisatie van de intocht in Tuinzigt en Westerpark niet het geval. Zij ontvangen geen subsidie. We doen graag een moreel appel op de Bredase intochtorganisaties om aan de landelijke lijn te voldoen."

In 2020 werd er een 'protestintocht' gehouden in de wijk Tuinzigt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!