Video

Frans (75) en Thijs (72) redden hun vriend uit rivier na scootmobielongeluk

23 november 2023 om 18:00 • Aangepast 8 december 2023 om 02:01
nl
Frans Monsieurs en Thijs van Miert uit Tilburg zijn allebei niet de jongste meer, maar ze aarzelden geen moment toen hun vriend Theo met zijn scootmobiel het water in reed. De scootmobiel zonk. Maar doordat de mannen snel in actie kwamen, lukte het ze hun vriend veilig op het droge te krijgen. Frans en Thijs zijn genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar 2023.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Stem op Frans en Thijs of bekijk alle genomineerden op onze speciale stempagina.

Zoals bijna iedere middag zaten Frans (75) en Thijs (72) in augustus met een groep vrienden in het Tilburgse Leijpark. De mannen worden ook wel de Leijpark Bastards genoemd, naar de stuntende ouderen uit het televisieprogramma Benidorm Bastards.

Toen hun vriend Theo met zijn scootmobiel bij hun vaste hangplek aankwam, schrok hij van een scooter. Frans omschrijft wat er toen gebeurde. "Van schrik gaf hij gas en vloog zo met een rotvaart de Leij in." De Leij is een riviertje dat door het park stroomt. De scootmobiel zonk. Alleen een stukje van het stuur en de bovenkant van de stoel staken nog boven het water uit.

"Hij lag te spartelen in het water en ging kopje onder."

Frans en Thijs kwamen meteen in actie. Thijs: "We zijn meteen achter Theo aan gegaan. Hij lag te spartelen in het water en ging kopje onder. De kant was veel te steil voor hem om er zelf uit te komen."

De mannen maakten een slinger door elkaar vast te houden. Zo konden ze hun vriend te pakken te krijgen en op het droge te hijsen. Theo heeft veel geluk gehad dat Frans en Thijs het ongeluk zagen gebeuren. "Door een beroerte kan hij niet meer goed praten", legt Frans uit. "Om hulp roepen kan hij niet."

Theo is Frans en Thijs nog steeds erg dankbaar. En ook de rest van Leijpark Bastards, is trots op Frans en Thijs. Vriend Kees: "Het is een heel dappere actie. Dit had heel anders af kunnen lopen. Theo had kunnen verdrinken." Twan vult trots aan: "Alleen had hij het niet gered. Frans en Thijs zijn echt helden."

Thijs en Frans met hun oorkonde
Thijs en Frans met hun oorkonde

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!