PSV op koers voor vroegste titel ooit? Dit zeggen de statistieken

12 november 2023 om 09:00 • Aangepast 24 november 2023 om 02:04
nl
Het is een indrukwekkende score: 11 wedstrijden, 33 punten. Met die maximale opbrengst heeft PSV inmiddels al een aardig gaatje geslagen naar de concurrentie in de Eredivisie. En hoewel de komende weken een reeks confrontaties met die achtervolgers op het programma staat, is het stiekem leuk om vast de statistieken erbij te pakken en te duiken in de vraag: wanneer kan de schaal naar Eindhoven komen?

Begin je bij Peter Bosz al over die lonkende titel, word je waarschijnlijk uitgelachen óf uitgefoeterd. Het seizoen is immers nog niet eens op de helft. Toch zullen veel fans al voorzichtig dromen van het eerste landskampioenschap sinds 2018.

Het gunstigste scenario? "Voorafgaand aan de Eredivisie kun je niet eerder dan ronde 21 kampioen worden", legt wiskundige Roel Lambers uit. "Dan win je zelf alles en spelen de overigens teams ongeveer alles gelijk."

Toch zal het zo'n vaart nu niet lopen, lacht hij. "De competitie is al een tijdje bezig en hoewel PSV inderdaad alles wint, heeft de concurrentie zeker niet alles gelijk gespeeld. Er zijn inmiddels al 65 winstpartijen buiten PSV om geweest. Zet PSV deze lijn door en pakken alle andere uitslagen perfect uit, dan hebben ze in theorie nog zeker twee of drie extra speelrondes nodig voor de titel."

Dan kom je uit in speelronde 23 of 24: eind februari of begin maart. De tegenstanders die weken? Eerst PEC in Zwolle, daarna krijgt PSV bezoek van... Feyenoord. Geen onaardig affiche en het zou een mooie opvolger zijn van de titelwedstrijd van 2018. Toen werd Ajax met 3-0 verslagen in het Philips Stadion.

"Alles winnen, dat lukt in de praktijk normaal gesproken niet."

Maar, benadrukt Lambers, dat is dus in theorie. "Alles winnen, dat lukt in de praktijk normaal gesproken niet. Maar als je écht dominant bent en de rest morst veel punten, kan de titel alsnog vroeg binnen zijn."

Daarbij verwijst hij naar Bayern München. De Duitse Rekordmeister werd in het seizoen 2013/2014 al na 27 wedstrijden kampioen. "Dat was halverwege maart. Toen hadden ze 25 zeges en 2 keer gelijkgespeeld.

Overigens is het record van het snelste kampioenschap in de Eredivisie nu ook al in handen van de Eindhovenaren. Daarvoor moeten we wel terug naar 1978. Naar 8 april van dat jaar, om precies te zijn. PSV werd dat jaar voor het eerst sinds de oprichting van de competitie ongeslagen kampioen.

Hoe snel en - vooral - óf de schaal dit jaar naar Eindhoven komt, zal de komende weken misschien een stuk duidelijker worden. De komende maand staan uitwedstrijden bij FC Twente, Feyenoord en AZ op het programma. Worden die met de maximale score afgerond, dan moeten we die vraag misschien toch eens bij Peter Bosz neerleggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!